ERSTATTER STIKK: Det nye flash glukosemålingssystemet FreeStyle Libre gjør at man ikke lenger trenger å stikke seg til blods. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Ny blodsukkermåler kan koste 94 millioner kroner årlig

Det er uavklart om sykehusene eller Helfo skal ta regningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Diabetesforbundet ønsker at norske diabetikere skal få tilgang til en ny type blodsukkermåler, som ikke krever daglige stikk, på blå resept. Også leger og politikere har engasjert seg i saken.

Les også: Diabetesleger ut mot "blodige målinger"

Mens svenskene har tatt FreeStyle Libre i bruk, må norske pasienter betale av egen lomme mens helsebyråkratiet jobber. Saken er metodevurdert av Folkehelseinstituttet, og denne uken godkjente Bestillerforum deres oppdaterte rapport. Likevel kan ikke saken sendes direkte videre til beslutning.

– Det er enighet i Bestillerforum om at vi trenger en avklaring av finansieringsansvaret. Det er ønskelig at dette avklares før det fattes en beslutning, sier Baard-Christian Schem, fagdirektør i Helse Vest og leder av Bestillerforum.

FHI: Usikker verdi
Dersom helseforetakene får ansvaret, skal Beslutningsforum ta stilling til saken. Alternativet er at Helfo får finansieringsansvaret for utstyret.

– Her er det pasienter som vil være både innenfor og utenfor spesialisthelsetjenesten, og vi trenger derfor en prinsipiell avklaring, sier Schem.

Folkehelseinstituttet har mottatt kritikk for metodevurderingen, men har ikke endret konklusjon i sin oppdaterte rapport.

«Generelt sett var kunnskapsgrunnlaget begrenset, men resultatene kan tyde på at FreeStyle Libre øker pasienttilfredsstillelse og at det reduserer noe varighet og hyppighet av hypo- og hyperglykemi-episoder», skriver FHI sin rapport. De viser til at det er små eller ingen forskjell med hensyn til andre utfall, som HbA1c (langtidsprøve av blodsukkeret) og livskvalitet.

94 millioner ekstra årlig
Kostnadene med innføringen av FreeStyle er avhengig av hvilke grupper som får tilgang. Produsenten mener at innføringen totalt sett er kostnadsbesparende, mens myndighetene mener at det øker kostnadene totalt. Aktørene er enige om at kostnadene øker ved bruk for pasienter med diabetes type 1, mens det er uenighet om hvor store besparelsene er for diabetes type 2.

I sine estimater har FHI anslått at de totale merkostnadene etter innføring av FreeStyle Libre er 186 millioner kroner i det femte året for pasienter med diabetes type 1. Samtidig er besparelsene for type 2 beregnet til 92 millioner kroner. Samlet sett vil utstyret koste 94 millioner mer i det femte året. Abbott har imidlertid redusert prisene noe etter at analysene ble gjort.

– Når kan pasientene regne med å få et svar?

– Vi håper å komme i mål før årsskiftet, sier Baard-Christian Schem.

Enn så lenge må pasienter som ønsker å bruke den nye blodsukkermåleren betale av egen lomme, cirka 20.000 kroner årlig.

Powered by Labrador CMS