– Jeg mener at det vil være nødvendig med investeringer for å få dette til, men dette er investeringer som vil lønne seg, sier leder for HelseOmsorg21-rådet, Camilla Stoltenberg om forslagene i Helsedatautvalgets rapport. Foto: Per Corneliussen

–Tydelige og gode forslag

Lederen av HelseOmsorg21-strategien, Camilla Stoltenberg, er fornøyd med Helsedatautvalgets forslag for bedre tilgang til helsedata. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Før helgen la Helsedatautvalget frem sin rapport om hvilke endringer som burde gjøres for å få bedre tilgang til helsedata i Norge.

HelseOmsorg21-rådet, som skal følge opp og arbeide med forsknings og utdanningsstrategien HelseOmsorg21, er en av aktørene som har påpekt at tilgangen til slike data i er for komplisert, og at det hindrer Norge i å utnytte et internasjonalt fortrinn vi har på registrerte helsedata som kunne blitt brukt til blant annet regiserterforskning og helseanalyser.

– Viktigste strategiene
I rapporten kommer blant annet Helsedatautvalget med en klar anbefaling om at dagens system med krav om forhåndsgodkjenning fra Datatilsynet og/eller de regionale komiteene for medisinsk helsefaglig forskningsetikk (REK) før tilgang til helsedata avvikles.

– Dette tiltaket alene kan gi mye raskere tilgang til data, men det forutsetter at man følger opp de andre forslagene blant annet for at personvernet og datasikkerheten skal bli bedre enn i dag, sier Camilla Stoltenberg er leder for HelseOmsorg21-rådet.

Hun mener forslagene rapporten er gode og tydelige.

– Forslagene er i tråd med HelseOmsorg21-strategien som sier at bedre tilgang til helsedata er en av de viktigste strategiske satsingene for forskning, næringsutvikling og bedre folkehelse.

– Nødevendig med investeringer
Stoltenberg sier hun nå håper at de politiske myndighetene vil sette seg ambisiøse mål for hvor raskt de vil ha en bedre tilgang til data på plass.

– Jeg mener at det også vil være nødvendig med investeringer for å få dette til, men dette er investeringer som vil lønne seg, blant annet i form av høyere kvalitet og mer effektive helsetjenester og folkehelsearbeid. Rapporten bør ut på høring for å få en debatt om de konkrete forslagene og sikre kvalitet i det videre arbeidet, sier hun.

Dermed støtter Stoltenberg opp under utvalgsleder Marta Ebbings oppfordring til helse- og omsorgsminister Bent Høie om at rapporten burde sendes på høring. 

Powered by Labrador CMS