Utvalgsleder Marta Ebbing overleverer Helsedatautvalgets rapport til Helseminister Bent Høie. Foto: Vilde Baugstø

Slik vil de gjøre tilgangen til helsedata enklere

Helsedatautvalget kom i dag med sin rapport som blant annet ofreslår å avvikle forhåndsgodkjenningen før man får tilgang til helsedata. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

For drøyt et år siden fastsatte Helse- og omsorgsdepartementet et utvalg som skulle utrede et bredere og mer effektivt system for behandling av helsedata, etter at blant annet HelseOmsorg21-strategien kom med klare anbefalinger om endringer innenfor helsedata-området.

Norge har store og detaljerte helsedataregistre, og på grunn av personnummersystemet kan også helsedata fra ulike kilder kobles sammen.

Dette gir Norge et internasjonalt fortrinn innen registerforskning og helseanalyser, men på grunn av et komplisert regelverk med flere ulike systemer, har forskere ofte opplevd at det tar lang tid å få ut slike opplysninger. Dermed ble ikke dette fortrinnet utnyttet godt nok.

Avvikle forhåndsgodkjenning
Nå har imidlertid Helsedatautvalget kommet med sin rapport, som utvalgsleder Marta Ebbing overleverte til Helse- og omsorgsminister Bent Høie fredag formiddag.

Utvalget kommer blant annet med en klar anbefaling om at dagens system med krav om forhåndsgodkjenning fra Datatilsynet og/eller de regionale komiteene for medisinsk helsefaglig forskningsetikk (REK) før tilgang til helsedata avvikles.

I tillegg ønsker utvalget at:

  • Det etableres en nasjonal tjeneste som ivaretar alle forvaltningsoppgaver for å kunne gjøre helsedata tilgjengelig for forsvarlig sekundærbruk til alle legitime formål.
  • Første versjon av en helseanalyseplattform realiseres raskt og bygges ut over tid med nye datakilder og analyseverktøy under et strengt kvalitetsgodkjennings- og informasjonssikkerhetsregime, hvor personvernet er ivaretatt.
  • Demografiske og sosioøkonomiske data på individnivå gjøres tilgjengelig på en helseanalyseplattform, enten fra SSB eller fra andre kilder i statsforvaltningen.

Godt regulerte data
– Vi foreslår en tilgangsforvalter, én adresse som alle som ønsker tilgang til helsedata kan henvende seg til. Tilgangsforvalteren må få myndighet til å vurdere søknaden og eventuelt gi den tilgangen, forklarer Marta Ebbing.

Utvalgslederen forklarer nærmere hvordan én tilgangsforvalter kan erstatte de ulike instansene som brukeren i dag må søke tilgang gjennom.

– Flertallet i utvalget mener at helseregisterdata i dag er godt regulert gjennom lov og forskrift, og at det ikke er behov for forhåndsgodkjenning for å sikre personvern og forskningsetikk. Vi tenker også at en tilgangsforvalter skal kunne gi unntak fra taushetsplikt. Mye av ansvaret vil også bli lagt på selve brukeren av dataene.  

– Spreke konklusjoner
Ebbing påpekte imidlertid at det er en stor underliggende diskusjon om personvern og et regelverksarbeid som må gjøres på dette området.

– Det er en stor diskusjon som vi ikke vi har gått så dypt inn, den må jo også tas politisk. Jeg vil imidlertid oppfordre statsråden om å sende rapporten på høring.

Bent Høie understreket at utvalget hadde gjort et utrolig viktig arbeid.

– Noen av konklusjonene her er jo ganske spreke, og som helt sikkert vil skape debatt. Nå som vi har fått denne rapporten må vi først ta stilling til hva slags prosess vi setter i gang og hvilken måte vi vil behandle den på. Det vil være avgjørende for når vi eventuelt konkluderer og hvilke beslutninger som tas videre.

Hovedprinsippene i det nye systemet for helsedata vil bli som følger:

1) Bruker søker tilgangsforvalter om tilgang til nødvendige helsedata for sekundærbruk (til statistikk, helseanalyser, forskning, kvalitetsforbedring, planlegging og styring, innovasjon og næringsutvikling). Tilgangsforvalteren gjør nødvendige vurderinger av søknaden og innvilger brukeren tilgang til helsedata.

2) Tilgangsforvalteren har gjennom regel- og avtaleverk hjemmel og fullmakt til å tilgjengeliggjøre nødvendige helsedata til det godkjente formålet på en helseanalyseplattform.

3) Brukeren logger seg på en helseanalyseplattform, og utfører analysearbeidet inne i den sikre løsningen. Brukeren kan ta ut resultatet av analysene i form av tabeller og figurer (anonyme data,) men får ikke kopiere eller eksportere helsedata.

Utvalget påpeker at denne løsningen vil redusere tiden det tar for en bruker å få tilgang til helsedata sammenliknet med dagens system. 

Powered by Labrador CMS