SVINDEL: Kjøp og salg av legeerklæringer samt fiktive refusjonskrav for takster vil klassifisere til tap av retten både til å utstede legeerklæringer og utskriving av resepter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Vil skjerpe straff for leger som misbruker folketrygden

Regjeringen har sendt på høring et nytt forslag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Arbeids- og sosialdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har i fellesskap sendt på høring et forslag om endringer i folketrygdloven kapittel 25 om tap av retten til å praktisere for trygdens regning og utelukkelse fra å utstede legeerklæringer.

Departementet foreslår at de i alvorligste situasjonene hvor en behandler taper retten til å praktisere for trygdens regning, så skal vedtaket praktiseres med virkning for hele folketrygden.

Vil tilbake slik det var
I dag praktiseres det ingen virking på tvers av Helfo og Nav. Det innebærer at dersom en behandler utelukkes fra å utstede legeerklæring, så kan vedkommende likevel skrive ut medisiner på blåresept. Det vil regjeringen endre på.

De foreslår å gå tilbake til den praksisen som var før 2009, da Helfo ble skilt ut fra Arbeidsdepartementet. Forslaget gjelder alle som praktiserer for trygdens regning, blant annet lege, psykolog, tannlege og fysioterapeut.

De alvorligste tilfellene
Departementene understreker at det er svært få saker der dette virkemiddelet vil bli brukt. Det gjelder i de alvorligste tilfellene hvor behandleren gjør seg skyldig i misbruk overfor trygden, eksempelvis ved at en lege medvirker til at pasienten mottar uberettiget utbetaling, for eksempel ved salg av legeerklæringer på fiktivt grunnlag.

Andre handlinger vil være grove tilfeller av gjentakende feil takstbruk, og grovt overforbruk av takster utover hva som er medisinsk nødvendig.

Alle kan delta i høringsrunden, og fristen er satt til 30. juni i år. Les hele høringsnotatet her.

Powered by Labrador CMS