Pfizer gir opp kolesterolsenkende medisin

– Det er ikke noe hyggelig å gi opp et produkt vi har lagt så mye tid og ressurser inn i å utvikle, konstaterer Pfizers daglige leder i Norge, Sissel Lønning Andresen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PCSK-9

Legemiddelet er et monoklonalt antistoff som binder seg til et protein i blodet (PCSK-9), som igjen bryter ned LDL-reseptorene.Antistoffet hemmer proteinet og fører til at LDL-reseptorene lever lengre og dermed bidrar til en reduksjon av LDL-nivået.For to kolesterolsenkende legemidler, evolokumab (Repatha) og alirokumab (Praluent), har myndighetene innført strenge krav for å få medikamentene refundert gjennom individuell stønad.

– Ikke hyggelig å gi opp, sier daglig leder Sissel Lønning Andresen i Pfizer i Norge. Nylig måtte selskapet avslutte utviklingen av en ny kolesterolmedisin.

Kolesterolsenkende medisin i klassen PCSK9-hemmere er dyre: To av dem er godkjent i Norge, men det er innført strenge krav til bruken av dem.
Pfizer var i gang med å utvikle sin PCSK9-hemmer, bococizumab, men annonserte nylig at de gir opp. Årsaken er avtakende effekt over tid, samt bivirkninger som ikke var forventet, sammenlignet med de andre PCSK-9-hemmerne.

«Ønsket ikke å gå videre»
Ifølge Andresen har Pfizer et mål om at de legemidlene selskapet utvikler, skal gi betydelige fremskritt for pasientene og være blant de beste på markedet. 

– Med de utfordringene vi så i de siste studiene, ønsket vi ikke å gå videre med utviklingen av bococizumab, sier hun.

Etter at fase-2 studiene hadde hatt positive resultater, startet Pfizer et omfattende fase 3-program for bococizumab.

– Ved analyse av seks fullførte bococizumab-studier, inkludert en studie som gikk over 52 uker, ble det observert en avtakende effekt på LDL-kolesterolet, samt en utvikling av immunogenisitet tilknyttet virkestoffet. Det ble også observert en høyere forekomst av reaksjoner på injeksjonsstedet med bococizumab enn det som er vist med de andre PCSK9-hemmerne, forteller Andresen. 

Prissetting
– Vi er naturlig nok skuffet over å måtte ta denne beslutningen, men dette er en naturlig del av det å drive med utvikling av nye, innovative legemidler. Det krever store investeringer, og når man ser at legemidlet ikke møter de høye kravene vi har til effekt og sikkerhet, er det eneste riktige å avslutte arbeidet og investere i andre områder og legemidler som kan bringe betydelige fremskritt for pasientene.

– Dette er også et eksempel på hva vi snakker om når vi skal sette rett pris på et legemiddel. Kostnadene ved legemiddelutvikling er ikke kun prislappen på de vellykkede produktene, men også de lovende prosjektene som av ulike grunner ikke kom helt frem til markedet, sier hun.

Pfizer opplyser at selskapet vil dele alle resultatene fra studiene med bococizumab «så snart som mulig».

Powered by Labrador CMS