TAKKET NEI TIL FBV: – Så lenge de store private helsetjenestetilbyderne som Aleris ikke kan bli med i ordningen, så er jeg ikke overrasket over at ordningen er lite brukt og dermed ikke fungerer, sier Grethe Aasved, administrerende direktør i Aleris. Foto: Arkivfoto

– Ikke overraskende

De største private aktørene, Volvat og Aleris, er ikke overrasket over at fritt behandlingsvalg fungerer dårlig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bare i underkant av 300 pasienter har benyttet seg av Høyres prestisjeform «Fritt behandlingsvalg» etter at den ble innført 1. november i fjor.

Privatklinikken A-medi i Asker mener mye av årsaken til dette er at de offentlige sykehusene motarbeider ordningen. De har opplevd at sykehusene ikke informerer pasientene og direkte advarer dem mot å bruke private aktører, slik Dagens Medisin nylig skrev. Helseministeren kaller dette uakseptabelt.

Misfornøyd med prisene
De største aktørene innen privat helse, Aleris og Volvat, har sagt nei til å delta i Fritt behandlingsvalg (FBV) fordi de mener prisene er for lave.

– Det kommer ikke som noen overraskelse at de private møter motstand fra sykehusene. Utfordringene ligger i at de regionale helseforetakene har et sørge for ansvar for at befolkningen i egen region får gode sykehustjenester. De kjøper tjenester fra sykehus de eier selv, men også fra private sykehus. Det er krevende å balansere disse to rollene og ikke favorisere egne sykehus. Og det er kanskje dette som aktørene i Fritt behandlingsvalg nå ser resultatet av, sier Per Helge Fagermoen, administrerende direktør i Volvat.

STÅR UTENFOR: - Når prisene er så lave som de er oppgitt innenfor enkelte tjenester så dekker ikke det driftskostnadene våre engang, sier Per Helge Fagermoen, administrerende direktør i Volvat. Foto: Volvat

Selv om Volvat er positive til reformen, er det fremdeles ikke aktuelt for dem å gå inn på ordningen under dagens betingelser.  

– Vi er positive til reformen med større valgfrihet for pasienter, og ønsker å bidra til å løse utfordringene i det offentlige helsevesenet. Men når prisene er så lave som de er oppgitt innenfor enkelte tjenester så dekker ikke det driftskostnadene våre engang. Når de heller ikke vil gi oss forpliktelser i forhold til volum, så er det ikke mulig for oss å planlegge driften, sier Fagermoen.

– Uforståelig situasjon
Heller ikke Grethe Aasved, administrerende direktør i Aleris Helse, er overrasket over at ordningen fungerer dårlig. Hun mener det må ha skjedd en «arbeidsulykke» fra myndighetenes side.

– Så lenge de store private helsetjenestetilbyderne som Aleris ikke kan bli med i ordningen, så er jeg ikke overrasket over at ordningen er lite brukt og dermed ikke fungerer. For meg er det uforståelig hvordan man har klart å komme i en slik situasjon for implementeringen av FBV; jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er en arbeidsulykke knyttet til oppstarten. Vi har gjort hva vi kan for å bidra og har tilbudt Helsedirektoratet en gjennomgang av beregningsgrunnlaget, men ingenting skjer. 

Aleris har støttet FBV-reformen siden ble foreslått og slik den ble vedtatt av Stortinget. Men i likhet med Volvat, er det prisingen som gjør at de fortsatt velger å stå utenfor ordningen.

– Vi er ikke i stand til å levere tjenester med vår kvalitet til de de foreslåtte prisene. Mange av prisene i FBV ligger på cirka halvparten av gjeldende anbudspriser. I noen tilfeller dekker ikke disse prisene engang forbruksmateriell til gjennomføring av operasjonen, påpeker Aasved.

Powered by Labrador CMS