Sykepleierne opplever det mest «restriktive regimet»

Fire av ti medlemmer i Sykepleierforbundet mener overordnede begrenser muligheten deres til å ytre seg om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- ALVORLIG: - Dette er et område det må ryddes opp i, sier forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Norsk Sykepleierforbund

Det kommer frem i en Fafo-undersøkelse om varsling og ytringsfrihet blant sju ulike fagforbund. 39 prosent av de spurte sykepleierne sier seg enig i påstanden «Mine muligheter til offentlig å omtale alvorlige kritikkverdige forhold på arbeidsplassen blir begrenset av mine overordnede».

Dermed opplever medlemmene i Sykepleierforbundet, sammen med medlemmene i Politiets Fellesforbund, de mest restriktive regimene, skriver forskerne i rapporten.

– Ikke overraskende
– Dette er alvorlig, men dessverre ikke overraskende. Dette er et område det må ryddes opp i. Varsling er svært viktig for pasienter og ansatte i helsetjenesten, og det handler om å etablere gode kulturer og god ledelse, sier forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Hun sier bedre rammevilkår for å utøve god ledelse av sykepleietjenesten er en prioritert sak for NSF.

– Vi må flytte fokuset over fra fokus på styring, kontroll og omdømme til pasientenes beste. Profesjonskompetansen og faglig skjønn blir for lite verdsatt i dag – kritiske ytringer blir plunder og heft, og i verste fall oppfattet som illojalitet. Dette gir dårligere vilkår for både intern og ekstern varsling, sier By.

Les også: Halvparten av OUS-ansatte varsler ikke om kritikkverdige forhold

Vil bort fra syndebukk-kultur
Hun peker på at det er bekymringsfullt når medlemmer i NSF sier at det er Ingen eller for dårlige rutiner for varsling på arbeidsplassene deres, samt manglende rutiner for oppfølging av varslere.

– En god kultur for varsling handler om at man verdsetter læring og utvikling fremfor en syndebukk-kultur hvor man bare er ute etter noen å plassere ansvaret hos. Dette kan skje på arbeidsplasser der det er stor ubalanse mellom oppgaver og ressurser, og arbeidstakere og ledere stadig tvinges til å gå på akkord med faglige standarder. Da blir alle potensielle syndebukker og villigheten til å varsle synker tilsvarende, sier By.

Får mest igjen for varslingen
På den positive siden viser undersøkelsen at medlemmene i Sykepleierforbundet, sammen med Forbundet for ledelse og teknikk (FLT), i størst grad har deltatt i diskusjoner om kritikkverdige forhold og hva varsling er.

Sykepleierforbundet har videre signifikant større varslingseffekt enn de andre forbundene, det vil si at de i større grad opplevde at varslingen førte til bedring av situasjonen.

Sykepleierne er også de som får flest positive og færrest negative sanksjoner etter varsling. Legene får derimot mest negative sanksjoner.

Powered by Labrador CMS