Vi vil bidra til et bedre helsevesen

Naprapatene utgjør en yrkesgruppe med høy kompetanse som ønsker å bidra til et bedre helsevesen. Hvorfor får vi ikke muligheten til dette, helseminister Bent Høie?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Ina B. Barsnes, naprapat hos Motus 365 og regionleder i Norges Naprapatforbund – Vest

MUSKEL- OG LEDDPLAGER har blitt et stadig økende problem og det har blitt lange ventelister for å komme til behandling. En nylig gjennomført studie i Sverige viser at behandling hos naprapat kan minske køene hos ortoped. Dette vil, sammen med økt valgfrihet og pasientens reduserte ventetid, gi mindre sykefravær og reduserte samfunnskostnader.

Mange politikere prater om viktigheten av å holde seg i arbeid, et sømløst samarbeid i helsevesenet – og det å holde individet i sentrum. Men det er vanskelig for oss naprapater å kommunisere sømløst med resten av helsevesenet når vi i dag står i register for alternativ behandling.

VALGFRIHET? I tillegg tas det ikke hensyn til pasientens valgfrihet. En undersøkelse som Norsk Revmatikerforbund gjorde i samarbeid med Norges Naprapatforbund, viser at nesten 50 prosent sier de ville ha valgt annen behandling enn fysioterapi dersom det var refusjonsordninger for dette.

I dag har vi autorisasjon både i Sverige og i Finland. Naprapati innebærer å diagnostisere, behandle og rehabilitere smertetilstander og funksjonelle problemer i ledd og muskler. Behandlingen bygger på ortopedisk medisin kombinert med god kunnskap om bevegelsesapparatets oppbygging og funksjon. Sentralt i vår utdanning står også kunnskapen om differensialdiagnostikk. Dette innebærer at vi har medisinsk kunnskap som tilsier at vi kan fungere som primærkontakt – og at vi vet når vi skal sende pasienten til videre utredning.

VI VIL INNENFOR. Vi ønsker å kunne samarbeide med andre yrkesgrupper i helsevesenet. Så lenge vi står i register for alternativ behandling blir dette vanskelig for oss.

Vi mener det er på høy tid å innlemme naprapatene som en del av det norske helsevesenet. Vi har en fireårig høyskoleutdanning, vi utfører over 800.000 behandlinger i året og vi er godkjent av alle de store forsikringsselskapene der pasientene får dekket naprapati på lik linje med andre autoriserte yrkesgrupper.

FRAGMENTERT? Autorisasjon handler også om kvalitetssikring, pasientsikkerhet og økt samhandling med andre yrkesgrupper og behandlere – til det beste for pasientene.

Vi har flere ganger søkt om autorisasjon. Sist uttalte helseminister Bent Høie at han var redd det ville føre til et mer fragmentert helsevesen. Dette synes vi er en dårlig begrunnelse.

Hva er tanken med å holde god kompetanse utenfor helsevesenet når pasientene ønsker å bruke oss fordi de ser at behandlingen fungerer?

BARE FOR DE RESSURSSTERKE? Vi er en yrkesgruppe med høy kompetanse som ønsker å bidra til et bedre helsevesen. I min hverdag som naprapat på Motus365 i Åsane rett nord for Bergen, en klinikk med fokus på manuell behandling, rehabilitering og trening, ser jeg at de lange ventelistene til muskel- og skjelettplager har blitt en stor utfordring.

Samtidig jobber jeg sammen med fysioterapeuter og ser daglig at vi utfyller hverandre med kunnskap og erfaringer. Pasienter med privat helseforsikring kan få en kombinasjon med behandling hos både fysioterapeut og naprapat på klinikken der jeg jobber til dagen. Vi kjenner hverandres kompetanseområder og samarbeider for å få pasienten smertefri. Skal det være nødvendig å ha privat helseforsikring? Skal kun ressurssterke mennesker kunne få denne behandlingen?

BEDRE OPPFØLGING. Helsevesenet trenger vår kompetanse for å kunne gi pasientene en bedre oppfølging av muskel- og leddplager og få redusert ventelistene. Manuell behandling er et stort fagfelt med mange ulike behandlingsteknikker. Muskel- og leddplager har mange ulike årsaker og trenger ulik type av behandling.

Jeg har jobbet som naprapat i ti år og ser hver dag at jeg hjelper mennesker med muskel- og leddplager. Mange av mine pasienter har prøvd ulike typer av behandling, og de synes det er rart at ikke vår kompetanse er en del av det norske helsevesenet.

MER KOMPETANSE! Som naprapat er jeg opptatt av å kunne samarbeide med andre yrkesgrupper fordi jeg vet at legevitenskapen, fysioterapi, kiropraktikk, osteopati og naprapati er yrkesgrupper med kunnskap som utfyller hverandre.

Veldig mange leger anbefaler også sine pasienter å gå til naprapat.

Nå er det på tide at Bent Høie tar grep. Helsevesenet blir ikke mer fragmentert med flere yrkesgrupper. Det blir rikere med mer kompetanse.

Ingen oppgitte interessekonflikter 

Powered by Labrador CMS