HAR TATT TID: – Det er gledelig hvis dette betyr en løsning for noen av de som kan ha nytte av immunterapi. Jeg minner likevel om at det har tatt over et år fra det forelå tilstrekkelig dokumentasjon om effekt og sikkerhet, sier Arne Stenrud Berg, overlege i onkologi ved Drammen sykehus. Her avbildet på et DM Arena-arrangement. Foto: Per Corneliussen

– Gledelig hvis dette betyr en løsning

Det har tatt over et år fra det forelå tilstrekkelig dokumentasjon på PD-1 hemmeren for ikke småcellet lungekreft, til anbefalingen kom. – Mange har dødd i ventetiden, sier overlege Arne Stenrud Berg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Onsdag ble det klart at Statens legemiddelverk (SLV) anbefaler innføring av PD-1 hemmeren pembrolizumab (Keytruda) for behandling av ikke småcellet lungekreft i andrelinje.

Årsaken er at legemiddelselskapet MSD har forhandlet frem en pris på sin PD-1-hemmer som gjør at SLV nå vurderer medisinen som kostnadseffektiv.

Tidligere har ikke behandling av lungekreft med PD-1 hemmer vært ansett som kostnadseffektiv av SLV, fordi det bare forelå tilbudspris på en annen PD-1 hemmer (nivolumab), som Beslutningsforum mente var for høy.


SLVs anbefaling kan føre til at Beslutningsforum godkjenner immunterapibehandlingen, dersom de mener sykehusene har råd til medisinen og forutsatt at Bestillerforum godkjenner SLVs kostnadsanalyser.
– Gledelig, men sent
– Det er gledelig hvis dette betyr en løsning for noen av de som kan ha nytte av immunterapi. Jeg minner likevel om at det har tatt over et år fra det forelå tilstrekkelig dokumentasjon om effekt og sikkerhet. Mange har dødd i ventetiden, sier overlege og onkolog Arne Stenrud Berg ved Drammen sykehus, i en epost til Dagens Medisin.
– På vegne av fremtidige pasienter oppfordrer jeg legemiddelindustrien og myndighetene til bedre samhandling, melder han.
PD-L1 markørkrav
Spesielt for immunterapibehandlingen med pembrolizumab er at det foreligger et krav om å finne proteinuttrykket PD-L1 fra en biopsi.
– Indikasjonen omfatter altså bare pasienter som har proteinet PD-L1 på kreftsvulsten, som er en markør på at behandlingen kan ha effekt, opplyser Kristin Svanqvist i SLV.  
Denne markøren vil inkludere, eller utelukke en pasient. Hun påpeker at dette også kan gjøres ved behandling med nivolumab (Opdivo) – men at å påvise PD-L1 uttrykk ikke har vært et krav for å indikere bruk av dette medikamentet.
– Markørkrav vil bli utfordrende
Berg mener markørkravet er utfordrende, blant annet fordi negativ test ikke utelukker effekt.
– Fra et økonomisk perspektiv forstår jeg kravet om PD-L1 positivitet. Samtidig vil det bli utfordrende fordi en negativ test ikke utelukker effekt, selv om sannsynligheten synes å være noe lavere. Vi kommer derfor fortsatt til å møte mange pasienter med lungekreft som vil kunne ha nytte av en behandling vi ikke kan tilby. Det samme gjelder mange med spredning fra nyrekreft i tillegg til de gruppene hvor definitiv dokumentasjon om effekt forventes å foreligge innen kort tid, sier Berg.

Powered by Labrador CMS