Brystkreftforeningen krever nye 150 millioner

– Jo raskere man kan vite mer om sammenhengen mellom brystrekonstruksjon og tilbakefall, dess bedre er det. Man snakker om liv og død, sier lederen av Brystkreftforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ØNSKER STOR FORSKNINGSINNSATS: Beate Christine Wang, daglig leder i Brystkreftforeningen. Foto: Privat

Sen rekonstruksjon kan trigge tilbakefall av brystkreft, viser en studie utført av forskere ved Haukeland universitetssjukehus, som Dagens Medisin har omtalt.

Forskerne fant en klar sammenheng mellom kirurgi og tidspunkt for tilbakefall, selv om det ikke ble påvist at det totalt kom flere tilbakefall i gruppen som fikk forsinket rekonstruksjon.

– Ikke sette pasienter i fare
Beate Christine Wang, daglig leder i Brystkreftforeningen, omtaler forskningen som «veldig viktig».

– Jo raskere man kan vite mer om sammenhengen mellom brystrekonstruksjon og tilbakefall, jo bedre er det. Man snakker om liv og død. Man må umiddelbart initiere mer forskning, slik at man ikke setter pasientene i fare, sier Wang.

Det var Brystkreftforeningen som sto bak aksjonen «Pupp til folket», der brystkreftrammede kvinner viste arrene sine utenfor Stortinget i 2012 og 2013. Noen av kvinnene hadde ventet inntil åtte år på nytt bryst.

Daværende helseminister Jonas Gahr Støre bladde etter hvert opp 150 millioner kroner som utelukkende skulle brukes til dette formålet. Det førte til at det ble fart i operasjonene og at ventetidene gikk ned i hele landet.

Vil ha nye millioner
– Hvordan ser du på at aksjonen, som dere initierte og lykkes med, kan ha medvirket til at en del pasienter har fått raskere tilbakefall?

– På den tiden visste man ikke at det kunne være en slik sammenheng, og det var en forferdelig situasjon for kvinnene som hadde ventet så lenge på rekonstruksjon. Vi slåss for vår medlemsmasse, og det var bra med øremerkede midler. Vi forholder oss til forskning. Når det nå tyder på at dette kan ha andre komplikasjoner, bør det bevilges nye 150 millioner kroner for å se om det faktisk er en slik sammenheng som denne studien antyder. Foreløpig er det for tidlig å konkludere, men hvis det viser seg vil det skape en helt ny praksis når det gjelder disse inngrepene, sier Wang.

Hun har en klar oppfordring til helseminister Bent Høie.

– Over 3000 kvinner får brystkreft årlig, og det er en av de største dødelige sykdommene for kvinner i Norge. Ut fra et kvinnehelseperspektiv er dette noe politikerne er nødt til å gripe fatt i, sier hun.

Endrer ikke råd
Brystkreftforeningen vil foreløpig ikke råde medlemmene til å revurdere operasjonsplaner.

– Det er mange som fortsatt står i kø og venter på rekonstruksjon. Så lenge man ikke vet eksakt skal man være forsiktig med å skremme opp disse kvinnene. Men vi kan heller ikke legge skjul på denne viktige informasjonen som forskningsprosjektet har vist.

– Tror du brystkreftopererte vil tenke seg om en ekstra gang før de gjennomgår sen rekonstruksjon?

– Ikke så lenge det ikke er påvist direkte sammenhenger. Men det er viktig å få bragt dette på det rene så fort som mulig, slik at man ikke gjør skade hvis det skulle vise seg å være en direkte sammenheng. Jeg håper at de som har beslutningsmyndighet ser viktigheten av å initiere mer forskning på dette.

Powered by Labrador CMS