VIL HA TILLIT: – Det vi ønsker, er å få tillit til å lede den virksomheten vi har ansvar for, sier presidenten for den svenske legeforeningen, Heidi Stensmyren. Foto: Rickard Eriksson/Sveriges Läkarförbund

Tror ikke helt på NPM-æraens død

– Vi har ikke sett hva som skal erstatte NPM og detaljstyring fra byråkratene, sier den svenske legepresidenten, som er forsiktig med å spå endeliktet for NPM.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Budskapet i en mye delt artikkel fra danske DenOffentlige.dk, som sier at svenskene nå har erklært New Public Management-æraen for slutt i offentlig sektor, blir i disse dager tatt varmt imot på norske legediskusjons-fora, og i sosiale medier.

«Administrasjonssamfunn»
Artikkelen viser til arbeidet som nå gjøres av det svenske Statskontoret, som i februar fikk i oppdrag fra regjeringen å komme med forslag til nye styrings- og ledelsessystemer i det offentlige.
I Sverige, som i Norge, er det en stadig kritikk av «administrasjonssamfunnet» og kritikken av styringsformen New Public Management (NPM), der blant annet målstyring og kvantifiserbare mål står sentralt.
Her til lands innførte regjeringen i 2015 en avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform.

I den svenske valgkampen i 2014 var et sentralt slagord for nåværende statsminister Stefan Löfven, at fagfolk skulle få være fagfolk. Da Socialdemokratene vant valget og dannet regjering var det uungåelig at det kom reformer av offentlig velferdsstyring, skriver avisen. Blant annet har den  svenske civilministeren Ardalan Shekarabi har vært sterkt involvert i arbeidet med å involvere faggrupper og deres ekspertise.

Legepresidenten: – Må fylles med innhold
Heidi Stensmyren, president i den svenske Legeforeningen, sier til Dagens Medisin at hun er godt kjent med at  statsministeren og civilministeren har uttalt seg om dette.

– Men – vi har ikke sett hva som skal erstatte NPM og detaljstyring fra byråkratene. De sier at fagfolk skal få være fagfolk, men det er på tide at dette fylles med innhold. Det vi ønsker, er å få tillit til å lede den virksomheten vi har ansvar for. I det så ligger det at leger som medisinsk ansvarlige skal lede og ha ansvar for  virksomheten, på samme måte som lærere har ansvaret for pedagogikken i skolen,.

Ansvarlige
– Regelverk og lover og annet som staten rår over, må utformes slik at yrkesutøverne, de såkalte fagfolkene, eller profesjonen, blir dem som i lover og regler er ansvarlige. Da må loven eller helsemyndighetens forskrifter sikre at alle innbyggerne får en ansvarlig lege, blant annet. I Norge har dere jo fastlegeordningen som garanterer det. Ytterligere skulle det kunne uttrykkes slik at den som er virksomhetssjef må kunne ta det medisinske ansvaret, sier Stensmyren.

– Og når det kommer til prioriteringer, så er det den medisinske vurderingen som bør være styrende for innsats og prioritering.

Men det gjenstår å se hva som blir av dette, fastslår Stensmyren:

– Regjeringen fikk jo med seg profesjonene, fagfolkene, når de lanserte dette, så det som gjelder nå er at de kan fylle det med mer enn «la fagfolk være fagfolk», konkluderer Stensmyren, som for øvrig er norsk, og ble valgt til legepresident i Sverige i 2014.

Powered by Labrador CMS