Mitt grunnleggende utgangspunkt er enkeltmennesker

– Helsetjenesteaksjonens fokus er overveiende systemorientert, dette gjenspeiles i blogger, leserinnlegg og annet som ytres av HTA.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Synne Bernhardt, lege og og avtroppende generalsekretær i Helsetjenesteaksjonen.

Jeg takker av som generalsekretær i Helsetjenesteaksjonen (HTA). Tiden i HTA har vært forrykende, spennende og interessant.

ENGASJEMENT. Jeg har jobbet med noen av de sakene jeg brenner for, Nasjonal Helse og Sykehusplan, varslerproblematikk og eldreomsorg for å nevne noe.

HTA har en eksemplarisk akademisk tyngde og analytisk evne. HTAs fokus er overveiende systemorientert, dette gjenspeiles i blogger, leserinnlegg og annet som ytres av HTA. HTAs styre besittes av høykompetente mennesker.

ENKELTMENNESKER OG ANALYSER. Mitt grunnleggende utgangspunkt er imidlertid enkeltmenneske, - pasienter pårørende og ansatte. Hvorfor? Jo fordi, det er disse menneskene som kjenner de konkrete og endelige resultatene av systemene, ressursbruken og organiseringen, på kroppen. Mer enn analyser av systemene, tall og skriftliggjøring, er det disse menneskenes reelle vitnesbyrd som gir noe av den vesentligste informasjonen om hvor helsevesenet fungerer og hvor det feiler. Dette er fundamentet for mitt engasjement.

Jeg blir harmdirrende opprørt når jeg nesten daglig hører at pasienters rettigheter blir krenket, herunder når eldre lider overlast pga. en vannstyrt eldreomsorg. Når varslere blir utsatt for trakassering, press og represalier fra arbeidsgivers side og når helseledere oppkonstruerer personalsaker, mot modige helsearbeidere som våger å si fra.

AKSJONIST. Jeg er privilegert. Som lege og helseaktør møter jeg pårørende, pasienter og ansatte som åpent og tillitsfullt forteller sin historie. Historiene er etterhvert så mange at man med tyngde kan si at de utkrystalliserer noen fundamentale trekk ved hvordan vår samfunnsforvaltning, samfunnstenkning, ideologisk grunnlag og verdier ivaretas.

Innholdet i disse utallige historiene bringer jeg med meg til Storting, regjering, kommunepolitikere og kommunaladministrasjoner over det ganske land. Og slik, kommer jeg utrettelig til å fortsette å arbeide for pasienter, pårørende og ansattes rett til å ytre seg, bli hørt, sett og ivaretatt.

MENNESKENE! Etter min oppfatning har vi i dag et helsevesen som har beveget seg bort fra medmenneskelighet, omsorg, omtanke, empati og solidaritet. Det er et illevarslende verdivalg når et ressurssterkt land som Norge i så mange deler av helsetjenesten, velger å la økonomi og fortjeneste definere helsetilbudet, fremfor pasientens behov.

I det videre arbeid må vi derfor ikke se oss blinde på systemkritikk for systemkritikken skyld, - det er tross alt menneskene i systemene dette handler om. Systemkritikk og ivaretagelse av individet bør således være gjennomgående, komplementære og samtidige handlingsvalg.

HUMANISERING. Folket må engasjeres! Gjennom et bredt folkelig engasjement har jeg troen på at man kan bli en motmakt som er sterke nok i den videre kampen for en humanisering av våre felles verdier!

Jeg takker for samarbeidet så langt og ønsker HTA lykke til videre!

Powered by Labrador CMS