Slutter som generalsekretær i Helsetjenesteaksjonen

Generalsekretæren som ble ansatt i starten av året slutter i Helsetjenesteaksjonen (HTA). Ifølge styreleder oppsto det en uenighet med styret om hvem som slår fast aksjonens standpunkt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Lege Synne Bernhardt som i år begynte som generalsekretær i HTA opplyser nå at hun slutter i stillingen.

ETTERLYSER: Avtroppende generalsekretær Synne Bernhardt forteller at hun hadde forventinger om at aksjonen skulle ha et noe større fokus på å være en grasrotbevegelse. Foto: Privat


Jobbet ti prosent
Stillingen som generalsekretær var en ti prosent stilling. Bernhardt opplyser at den lave stillingsprosenten gjorde det vanskelig å oppfylle alle arbeidsoppgavene innenfor avsatt tid.
– Arbeidsoppgavene og forventningen til hva HTA ønsket utrettet samsvarer ikke og var ikke proporsjonalt med stillingsprosenten, sier hun til Dagens Medisin.


Etterlyser grasrotbevegelse
Bernhardt forteller også at hun hadde forventinger om at aksjonen skulle ha et noe større fokus på å være en grasrotbevegelse.
 – Jeg opplever at HTAs hovedfokus er å belyse systemproblemer, noe som i seg selv er vel og bra, men det er svært viktig å ikke glemme individene i systemet, være seg pasienter, pårørende og ansatte, sier Bernhardt.


– Overveiende systemorientert
Legen fremholder i debattinnlegg i Dagens Medisin, at HTA har en eksemplarisk akademisk tyngde og analytisk evne.
– Aksjonens fokus er overveiende systemorientert, dette gjenspeiles i blogger, leserinnlegg og annet som ytres av HTA. Mitt grunnleggende utgangspunkt er imidlertid enkeltmenneske, - pasienter pårørende og ansatte, skriver hun.

UENIG: – Styret mener at det er vi som skal bestemme hva som er HTAs standpunkter. Dette har Bernhardt tolket som mistillit og derfor har hun valgt å trekke seg, sier Torgeir Bruun Wyller, styreleder i Helsetjenesteaksjonen. Foto: Vidar Sandnes


Slik begrunner hun
– Dette er menneskene som kjenner de konkrete og endelige resultatene av systemene, ressursbruken og organiseringen, på kroppen.  Mer en analyse av systemene, tall og skriftliggjøring, er det disse menneskenes reelle vitnesbyrd som gir noe av den vesentligste informasjonen om hvor helsevesenet fungerer og hvor det feiler. Dette er fundamentet for mitt engasjement, skriver den avtroppende generalsekretæren. 


Uenighet
Styreleder i Helsetjenesteaksjonen (HTA), Torgeir Bruun Wyller, forteller til Dagens Medisin at det oppsto en uenighet mellom generalsekretæren og styret, om hvem som har det endelige ordet når det gjelder Helsetjenesteaksjonen politiske standpunkter.  
– Synne Bernhardt og styret er uenig om hvor stor myndighet som skal gis til generalsekretær og hvor stor myndighet styret skal beholde selv. Styret mener at det er vi som skal bestemme hva som er HTAs standpunkter. Dette har Bernhardt tolket som mistillit og derfor har hun valgt å trekke seg, sier Torgeir Bruun Wyller, styreleder i HTA.
Wyller presiserer at styret aldri har kommet med et mistillitsforslag mot den avtroppende generalsekretæren.
– Det eneste gangbare i demokratisk medlemsorganisasjoner er at det valgte styret beslutter hva organisasjonen skal mene. Derfor har styret holdt fast på at det vi har siste ord i hva organisasjonen mener, sier styrelederen.


Akademisk form
Wyller er enig i at aksjonen bør supplere den akademiske formen den har, ved å knytte seg opp mot enkeltpersoner som kan fronte den i helsetjenesten – og viser til at en slik strategi var bakgrunnen for engasjementet til Bernhardt.
– Vi har ingen uenighet om at vi bør ha større målsetning om å belyse enkeltpersoners problemer ved å møte helsetjenesten. Og det er riktig at en ti prosent stilling er for lite, i forhold til hva vi ønsker at en generalsekretær skal gjøre. Men det er dette foreningen har økonomi til foreløpig, sier Wyller.

Powered by Labrador CMS