– Å finne gode biomarkører for kreft er avgjørende for å skape god pasientbehandling, sier leder for symposiet, onkolog Oluf Dimitri Røe. Foto: Mari Rian Hanger

Samlet ekspertisen på kliniske kreftmarkører

– Det har vært behov for et møtested, sier onkolog Oluf Dimitri Røe. Nylig ble ekspertisen på kliniske kreftmarkører samlet i Trondheim.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TRONDHEIM: Symposiet for kliniske biomarkører for kreft ble arrangert av NTNU og HUNT forskningssenter. Røe er onkolog og forsker ved Sykehuset Levanger.

– Det har vært et savn at vi ikke har hatt en egen arena, de som jobber med kliniske biomarkører for kreft deltar ofte på ulike konferanser, sier Røe.

Samarbeid
Med dette symposiet ønsker han å få istand et tettere samarbeid mellom aktørene, som kan føre til bedre forskning på feltet.

– Å finne gode biomarkører for kreft er avgjørende for å skape god pasientbehandling. Obamas moonshot-program med precision medicine er meget viktig, men uten gode biomarkører blir det kun teori. Det er viktig å presisere at det her er snakk om kliniske biomarkører, som er nær klinisk bruk, sier han.

Internasjonalt miljø
Det deltok foredragsholdere fra Kina, Japan, USA, Australia og Europa på symposiet, og både diagnostikk og pasientbehandling, blant annet immunterapi, var tema.

– Noen eksempler er professor Nagahiro Minato fra Kyoto University som fortalte om hvordan hans gruppe fant PD1-reseptoren, mekanismen som ligger til grunn for immunterapi. Den amerikanske patologen Robert Anders fra John Hopkins holdt foredrag om biomarkører som predikerer immunterapi ved for eksempel ondartet føflekkreft med spredning. Man ser nå disse pasientene leve i flere år, mot bare måneder med cellegift, sier Røe.

HER2
Professor emeritus Erik Wist og onkolog Steinar Lundgren snakket om biomarkøren HER2, som nå ser ut til å kunne brukes som markør men også som target for behandling med anti-HER2 for flere kreftformer enn brystkreft.

– Biomarkører for kreft er et felt som hittil har fått altfor lite oppmerksomhet, men dette er i ferd med å endre seg, sier Røe.

Planen er å arrangere et symposium hvert andre år heretter.

Powered by Labrador CMS