Ap-politiker Torgeir Micaelsen (t.h) stiller flere spørsmål til helseminister Bent Høie (H) i Stortinget, og krever en kartlegging av ventelister på norske sykehus. Også Kjersti Toppe (Sp) har stilt statsården spørsmål. De tre møttes før helgen til helsedebatt under Legeforeningens landsstyrmøte i Oslo, der bildet ble tatt. Foto: Vidar Sandnes

Dette krever Ap at helseministeren svarer på om ventelistene

Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen er blant dem som krever at Bent Høie (H) legger frem totale oversikter over venteliste-situasjonen ved landets sykehus.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin skriver, så kommer ikke det reelle antallet som venter på sykehusbehandling frem i offentlig statistikk.
Pasientene skyves inn i interne køer inne i sykehusene:
Ved å vurdere pasienter til «utredning», kan pasienten tas raskt inn til poliklinikk, og dermed registreres som «ventetid slutt». Da unngår sykehuset fristbrudd – og økonomisk straff. Dersom pasienten etter dette må vente på operasjon eller annen behandling, følger det ingen juridisk frist med. Det er denne ventetiden som ikke kommer frem i offentlig statistikk.

 – Pasienter som tidligere ventet og som da fremgikk av den offisielle statistikken, ser nå delvis ut til å ha bli flyttet til den statistikken som Stortinget eller offentligheten til nå ikke har fått se, sa Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen, til Dagens Medisin.
I flere skriftlige spørsmål i Stortinget torsdag, rettet til helseminister Bent Høie (H), ber han ministeren om følgende:

  • Legge frem en oversikt for samtlige helseforetak der både ekstern og intern venteliste er synliggjort for perioden 2010 – 2015.
  • Fremvise en oversikt over antall ventende og de faktiske ventetidene for pasienter på både den interne og eksterne ventelisten, for samtlige foretak, for perioden 2010-2015.

Som Dagens Medisin skrev, er det bare ved én OUS-klinikk 15.782 pasienter på en intern venteliste som ikke fremkommer i offentlig statistikk. Den offentlige listen viser at det er 2456 ventende ved samme klinikk.

Micaelsens partikollega Ingvild Kjerkol, som er medlem i Helse- og omsorgskomiteen på Storinget, spør statsråden om hvorvidt han har vært klar over denne praksisen og hvilken størrelsesorden den har.

Hun spør også om Høie er klar over den store differansen mellom listene, og hun spør videre om hvilke tiltak han har satt i verk for at offentligheten og Stortinget skal ha tilgang på så riktige tall som mulig.

Senterpartirepresentant Kjersti Toppe, første nestleder i Helse- og omsorgskomiteen, krever at Høie kaller inn de regionale helseforetakene på teppet, for at de skal forklare seg om hvorfor de registrerer ventende slik de gjør.  

Powered by Labrador CMS