"SELVSKRYT": – Dersom det viser seg at en av hovedgrunnene til at regjeringen kan bedrive selvskryt om «42 000 færre pasienter i helsekø» i realiteten er at en lang rekke pasienter nå står i en annen «intern» kø for videre utredning – og at dette ikke kan dokumenteres at utelukkende er medisinsk motivert – har vi en svært alvorlig situasjon. Det sier Aps helsepolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen. Arkivfoto. Foto:

Krever «alle fakta på bordet» om reelle ventetider

– Pasienter som tidligere ventet og som da fremgikk av den offisielle statistikken, ser nå delvis ut til å ha bli flyttet til den statistikken som Stortinget eller offentligheten til nå ikke har fått se, sier ApsTorgeir Micaelsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Nå må alle fakta på bordet, og vi bør få full åpenhet om hvor mange og hvor lenge pasientene faktisk venter på behandling eller utredning ved alle landets sykehus, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen.

Tall som Norsk pasientregister (NPR) har utarbeidet for Dagens Medisin viser at langt flere sykehushenviste pasienter registreres som «uavklarte» og får time til utredning. Færre får time til behandling.

 Slik kan pasientene strykes fra den offisielle ventelisten, selv om de ikke har fått behandlingen ennå. Samtidig unngår også sykehusene fristbrudd.

 «Selvskryt»
– Avsløringene Dagens Medisin trykker, setter  helseminister Bent Høie (H) og statsminister Erna Solberg (H) sitt  selvskryt om at «42 000 færre pasienter står i helsekø og at antall fristbrudd er rekordlavt» i et svært underlig lys, sier Ap-politikeren Micaelsen.
– Jeg har ikke i dag grunnlag for å si at statistikkene er «pyntet på», men jeg konstaterer at Høie det siste året har gitt tvetydige svar på en rekke spørsmål om tilsvarende temaer i Stortinget.

 – Vi har i lengre tid stusset over at antall pasienter som venter på behandling, har falt. Regjeringen har konsekvent påpekt at tallene faller som et resultat av at regjeringens politikk. Det ser nå ut til å være langt fra være hele sannheten.

"Flyttet til en annen statistikk"
– Pasienter som tidligere ventet og som da fremgikk av den offisielle statistikken, ser nå delvis ut til å ha bli flyttet til den statistikken som Stortinget eller offentligheten til nå ikke har fått se. Det ser ut til at det har vært stort fokus i sykehusene på å redusere det flere omtaler som «den eksterne ventelisten», sier han.
– Det er ikke åpenbart hvordan et overdrevent fokus på «eksterne ventelister» er bra for pasientene hvis dette i stor stil kun fører til at pasienter overføres til en «intern venteliste» som ingen utenforstående kan ettergå.

 – Jeg klarer ikke å se noen åpenbar grunn til at andelen vurdert til behandling, kontra vurdert til videre utredning, på få år skal snus på hodet slik disse tallene viser.

Micaelsen mener «et må være en eller flere konkrete årsaker til dette»:
– Dersom det viser seg at en av hovedgrunnene til at regjeringen kan bedrive selvskryt om «42 000 færre pasienter i helsekø» i realiteten er at en lang rekke pasienter nå står i en annen «intern» kø for videre utredning – og at dette ikke kan dokumenteres at utelukkende er medisinsk motivert – har vi en svært alvorlig situasjon.

 –  Antall ventende ikke et godt mål
– Vi mener antall ventende ikke er et godt mål for hvor godt vår felles helsetjeneste fungerer. Regjeringen har insistert på det motsatte og har vist til dette tallet i landsmøtetaler, store utspill i medier og fra stortingets talerstol. For størsteparten av pasientene er ikke ventetiden slutt før operasjonen er gjennomført. Dette bekreftes nå av mange i sykehusene, og det antydes også langt på vei at det viktigste har vært å få fjernet fristbrudd og få orden på den offisielle statistikken

Powered by Labrador CMS