Screening – eller aktiv overvåking?

Det ville være ønskelig at de dataene som alle laboratoriene faktisk har, tilrettelegges for mer detaljert analyse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mette Møller;Ph.D.-stipendiat ved Avdeling for folkehelse, Universitetet i Aarhus
Ivar Sønbø Kristiansen; helseøkonom og professor emeritus, Oslo
Christian Beisland; urolog og avdelingssjef ved Haukeland universitetssjukehus og førsteamanuensis Ph.D, Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen
Jarle Tor Rørvik, overlege i bistilling ved Avdeling for radiologi ved Haukeland universitetssjukehus og professor ved Klinisk institutt 1, UiB
Henrik Støvring; biostatistiker og førsteamanuensis ved Avdeling for folkehelse, Universitetet i Aarhus
VI HAR undersøkt stadieutviklingen for prostatakreft blant alle norske menn over 50 år i perioden før og etter PSA-testing, som vi fortalte om i Dagens Medisin (7/2016). Vi fant at den markant økte forekomsten av tidlige stadier ikke ble fulgt av et tilsvarende fall for de fremskredne stadier.
Vi kjenner ikke til andre forklaringer på dette enn økt bruk av PSA-test. Funnene er forenlige med screeningindusert overdiagnostikk.
AKTIV OVERVÅKING. Erik Nord påpeker korrekt i Dagens Medisin (9/2016) at PSA-testing også brukes i aktiv overvåking av pasienter med påvist lavrisiko prostatakreft – og at slik overvåking kan forklare det store antall utførte PSA-analyser.
Andelen av PSA-tester som er tatt i primærhelsetjenesten, er imidlertid på 87 prosent (1), noe som tyder på at de fleste PSA-tester anvendes til screening og ikke til aktiv overvåking. Vi kan imidlertid ikke utelukke at en del menn som er på aktiv overvåking, får tatt PSA-testene hos fastlege.
MER INNSIKT! Norge har ikke tilgjengelige registerdata for antallet utførte PSA-tester fordelt etter rekvirenttype eller pasienttype.
Det ville være ønskelig at de dataene som alle laboratoriene faktisk har, tilrettelegges for mer detaljert analyse. Slike data kunne gi oss mer innsikt i indikasjonen for, og konsekvensene av, den omfattende PSA-testingen som faktisk foregår.
Referanse:
1) Breidablik HJ, Meland E, Aakre KM, Førde OH. PSA-måling og prostatakreft – overdiagnostisering og overbehandling? Tidsskr den Nor legeforening. 2013 Sep 3;133(16):1711–6

Powered by Labrador CMS