TILSTREKKELIG? Ansattrepresentantene Else Lise Skjæret, Svein Erik Urstrømmen og Aasmund Bredeli i OUS-styret mener sykehusets reduserte ambisjoner er nødvendige, men frykter at de ikke er tilstrekkelige. Før helgen vedtok styret en økonomisk langtidsplan med kraftige reduksjoner i hvor store overskudd sykehuset ventes å skape de kommende årene. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Tviler på realismen i ny økonomiplan

På tross av at OUS-ledelsen har redusert ambisjonene om årlige overskudd kraftig, mener ansattrepresentanter det er tvilsomt om sykehuset vil nå målene.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Før helgen vedtok styret ved Oslo universitetssykehus (OUS) økonomisk langtidsplan for perioden 2017-2020.

I denne planen er målene om hvor store overskudd sykehuset sammenlagt skal skape, redusert fra mer enn 2,5 milliarder til rundt 1,5 milliarder kroner den nærmeste femårsperioden.

– Høy risiko
På tross av de kraftig reduserte ambisjonene, frykter de ansattes organisasjoner at det er lite realistisk å oppnå disse målene.

– Fra ansattsiden synes vi dette i det store og hele er en ærlig fremlagt sak. Vi må håpe at vi klarer det, men vi er likevel bekymret for at dette ikke er tilstrekkelig. Jeg mener fremdeles det er veldig høy risiko knyttet til denne planen, uttalte Aasmund Bredeli, foretakstillitsvalgt for Legeforeningen under styremøtet før helgen.

Ber om å se konsekvensene
Planen forutsetter at driften effektiviseres med rundt tre prosent årlig. Det innebærer blant annet lønnskostnadene skal synke sammenlignet med 2016, samtidig som aktiviteten ved sykehuset skal øke.

Ansattorganisasjonene ber om å få tydeligere presentert konsekvensene for driften og investeringer dersom planen gjennomføres. «Organisasjonene ønsker videre å påpeke at virksomheten synes å være underfinansiert med hensyn til drifts- og investeringsmidler, og ber om at dette vektlegges i dialogen med Helse Sør-Øst», heter det i en uttalelse signert syv av de største ansattorganisasjonene ved OUS.

Powered by Labrador CMS