LEGGER LISTEN LAVERE: Administrerende direktør Bjørn Erikstein i Oslo universitetssykehus. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Senker ambisjonene om overskudd de kommende årene

OUS-ledelsen forventet å gå i pluss med 600 millioner kroner allerede i 2018. Nå er forventningene kraftig redusert.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I fjor regnet ledelsen ved Oslo universitetssykehus (OUS) med at sykehuset ville skape årlige overskudd på 600 millioner kroner fra og med 2018.

Nå har OUS-ledelsen nedjustert overskuddsmålene med over en milliard kroner de nærmeste fem årene. Det viser sykehusets økonomiske langtidsplan (ØLP) for perioden 2017-2020.

Går bort fra 600 millioner årlig
Da sykehusets styre behandlet langtidsplanen for 2016-2019 i fjor vår, satte sykehusledelsen seg som mål å gå med overskudd på til sammen 2,55 milliarder kroner frem mot 2020. Dette innebar blant annet at regnskapet skulle gå 600 millioner kroner i pluss hvert år fra 2018.

I den nye langtidsplanen, som ble sendt til sykehusets styre denne uken, er overskuddsmålene redusert til sammenlagt 1,525 milliarder kroner i den samme perioden. Ifølge denne planen skal sykehuset oppnå et positivt driftsresultat på 225 millioner kroner i år, 250 millioner i 2017, 300 millioner i 2018, 350 millioner i 2019 og 400 millioner i 2020.

100 millioner bak budsjett
Overskuddene er en forutsetning for at sykehuset kan investere i bygninger, medisinskteknisk utstyr og IKT i årene som kommer. OUS-direktør Bjørn Erikstein beskriver gjennomføring av langtidsplanen som en «betydelig utfordring»:

«Administrerende direktør vil understreke at for å kunne finansiere omfattende investeringer er det nødvendig med store endringer i driften av foretaket. Produktiviteten må forbedres betydelig i årene fremover. Dette er for økonomisk langtidsplan 2017-2020 blitt ytterligere forsterket med forventningene om en betydelig vekst innen kreftmedikamenter og risiko for et svakere driftsresultat i 2016 enn det som tidligere var forutsatt», skriver Erikstein til sykehusets styre.

Ved utgangen av mars 2016 ligger sykehuset rundt 100 millioner kroner bak budsjettet for årets første tre måneder, melder ledelsen.

«Høy risiko»
Den økonomiske langtidsplanen trekker frem «lavere aktivitetsbaserte inntekter som følge av effektivitets- og avbyråkratiseringsreformen, lavere basisinntekter fra Helse Sør-Øst RHF, et høyere nivå på driftskostnader ved inngangen til 2016 enn det som tidligere var forutsatt og en betydelig høyere vekst i medikamentkostnader» som de viktigste endringene i sykehusets økonomiske forutsetninger sammenlignet med samme tid i fjor.

«Det understrekes at den planen som legges fram i dette dokumentet bærer med seg høy risiko i forhold til gjennomføring. Med de økonomiske rammene som er stilt til utsikt og de investeringsbehovene som foreligger har ikke foretaket noe annet valg enn å sette svært høye ambisjoner når det gjelder effektivisering av driften. Likevel vil foretaket være avhengig av omfattende opplåning for å realisere det ambisjonsnivået som er lagt fram i denne økonomiske langtidsplanen», heter det i planen.

Powered by Labrador CMS