MÅLRETTET BEHANDLING MED BETALUTIN: Et antistoff med den radioaktive isotopen lutetium-177 bundet på, fester seg til CD37-antigenet på kreftcelllene – som så blir bestrålt inne i pasienten. Illustrasjon: Nordic Nanovector Foto:

Oppmuntrende resultater for norsk biotek-firma

Fase1/2-studie på ny behandling for lymfekreft viser gode resultater, ifølge kreftforsker og overlege Arne Kolstad, som leder studien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

LEDER STUDIEN: – Vi må behandle flere pasienter før vi kan si mere sikkert hvor mange som vil respondere og hvor lenge responsen vil vare, sier leder av studien, overlege Arne Kolstad ved OUS Radiumhospitalet. Foto: OUS

Resultatene av studien på ny behandling for pasienter med tilbakefall av non-Hodgkins lymfom, ble lagt frem på American Association for Cancer Research (AACR) tirsdag.
Det er det norske biotek-selskapet Nordic Nanovector sitt legemiddel Betalutin som er prøvd ut i en fase 1/2-studie.

Det har vært knyttet stor interesse til behandlingen for lymfekreft, og selskapet har fått millionstøtte av Forskningsrådet.
Komplett respons
Ifølge pressemeldingen fra Nordic Nanovector, hadde 63,2 prosent av de 21 pasientene en partiell respons, som betyr mer enn 50 prosent tilbakegang av kreftknuter.

Drøyt 31 prosent hadde komplett respons, det vil si fullstendig tilbakegang. 
Tidlig fase
Arne Kolstad, overlege ved OUS Radiumhospitalet, leder studien.

– Dette er målrettet behandling for pasienter med uhelbredelig non-Hodgkins lymfom og som har fått tilbakefall etter behandling med cellegift eller annen terapi. Så langt ser resultatene av studien bra ut. Ut fra historiske data på effekten av cellegift, tyder erfaringene så langt på at effekten kan være sammenlignbar og med mindre bivirkninger.
– Vi må behandle flere pasienter før vi kan si mere sikkert hvor mange som vil respondere og hvor lenge responsen vil vare, sier Kolstad til Dagens Medisin.
Målrettet behandling
Det monoklonale antistoffet, som er forsket frem ved OUS Radiumhospitalet, binder seg til lymfomcellene – B-cellemarkøren CD37.
På antistoffet er det koblet til en radioaktiv isotop, lutetium-177. Den immunterapeutiske behandlingen, som gis intravenøst, skiller seg fra cellegiftbehandling ved at virkestoffet binder seg spesielt til kreftcellene og dermed gir liten innvirkning på normale celler i kroppen.

Oppgitte interessekonflikter: Arne Kolstad leder den kliniske studien på Betalutin og er medlem av Scientific Advisory Board i Nordic Nanovector. Han har mottatt honorar dette, men har ellers ikke mottatt annen godtgjørelse utenom ren forskningsstøtte.

Powered by Labrador CMS