STORT PROBLEM: – Norge ligger fortsatt på topp i verden når det gjelder insidens av hoftebrudd, så dette er et stort problem, sier forsker Anne Johanne Søgaard. Foto: Colourbox

Nedgang i hoftebrudd

Ny studie viser at insidensen av hoftebrudd blant kvinner har gått ned med 20,4 prosent fra 1999 til 2013.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Blant menn har insidensen gått ned med 10,8 prosent, viser studien, som er publisert i Osteoporosis International.

En studie fra samme forskningsgruppe ble publisert i 2012, og viste at forekomsten av hoftebrudd hadde gått ned fra 1999 til 2008. Denne nye studien viser at nedgangen fortsetter fram til 2013.

– Nå ser vi også en klarere nedgang hos menn enn vi gjorde fram til 2008, sier førsteforfatter Anne Johanne Søgaard ved Folkehelseinstituttet.

Færre røyker
Forskerne kan ikke fastslå med sikkerhet hva nedgangen kommer av.

– Men vi har noen antakelser, der vi viser til trender i Norge i denne perioden. Langt færre røyker, og røyking er en risikofaktor for osteoporose. I tillegg har vi blitt mindre stillesittende i perioden, det kan ha hatt positiv effekt. Dessuten har folk gått opp i vekt, noe som kan virke gunstig på hoftebrudd, sier Søgaard.

Blir trolig flere
Fra 1999 til 2013 var det 140.136 hoftebrudd hos personer over 50 år. Selv om insidensen, altså antall brudd per innbygger har gått ned, har det ikke blitt færre hoftebrudd årlig.

– Antallet er omtrent det samme, noen flere blant menn og noen færre blant kvinner. Og når man vet at vi blir stadig flere eldre, er det svært sannsynlig at antallet hoftebrudd vil øke i årene som kommer, sier Søgaard.

Får konsekvenser
Hun påpeker at et hoftebrudd får store følger samfunnsøkonomisk og er en stor personlig belastning.

– Norge ligger fortsatt på topp i verden når det gjelder insidens av hoftebrudd, så dette er et stort problem, sier Søgaard.

Gamle retningslinjer
Hun mener én av utfordringene er at de faglige retningslinjene for forebygging og behandling av osteoporose som fastlegene forholder seg til er 11 år gamle.

– Dette burde Helsedirektoratet gjort noe med, retningslinjene bør oppdateres. Det har kommet mange nye medisiner, og fastlegene bør få mer oppdaterte råd å forholde seg til, sier hun.

Kompetansesenter
Et annet problem er at det ikke finnes noe kompetanse- eller ressurssenter for denne pasientgruppen, mener hun.

– Det er rart når en ser hvor mange ulike sykdommer med langt mindre utbredelse og alvorlighet som har sitt eget senter, sier Søgaard.

– Er ikke oppdatert
Divisjonsdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet bekrefter at Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av osteoporose og osteoporotiske brudd ikke er oppdatert.

– Det krever mye arbeid å utarbeide og vedlikeholde slike retningslinjer. På en del områder mener vi det er nødvendig at Helsedirektoratet gjør dette, på andre områder mener vi det er mer hensiktsmessig at fagmiljøene gjør det, sier Lie.

Vil overlate til fagmiljøene
Helsedirektoratet vurderer for tiden på hvilke områder de skal lage nasjonale faglige retningslinjer, og på hvilke områder dette bør overlates til fagmiljøene.

– Osteoporose og hoftebrudd er et område der fagmiljøene høyst sannsynlig vil ivareta dette på en god måte, sier Lie.

Han sier det ikke foreligger noen planer om et nasjonalt kompetansesenter for osteoporose.

Powered by Labrador CMS