– Uetisk å kreve moms på kreftmedisin som pasientene betaler selv

Kreftlege Arne Stenrud Berg mener staten overlater alvorlig syke pasienter til seg selv.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/RADIUMHOSPITALET: Onkolog Odd Terje Brustugun fortalte under Dagens Medisins seminar om lungekreft torsdag, at påtrykket fra pasienter som tilbyr seg å betale for medisiner det offentlige ikke tilbyr ennå, øker.

Tilbyr å betale selv
Han innledet med å vise til én av flere henvendelser han har fått fra pasienter. De ønsker immunterapi, mange etter å ha forsøkt annen behandling først. Og de tilbyr seg å betale medisinen selv.

Som Dagens Medisin har skrevet, forteller også kreftlege Arne Stenrud Berg ved Drammen sykehus at slike henvendelser er noe også han får mer og mer av. 

Han til orde for at helsepolitikerne må avklare om legene skal informere pasienter om behandling det offentlige ikke tilbyr ennå.

 – Det er et økende antall kreftpasienter som ikke har tilbud om den beste kreftbehandlingen. Mange av dem ønsker å betale selv. Så er det dette spørsmålet om vi leger skal informere dem eller holde kjeft om at behandlingen finns, sier Berg.
Utvikles rekordmange legemidler
Det utvikles for tiden rekordmange nye legemidler for lungekreft.
Ifølge Brustugun var det i fjor 123 nye medisiner under utvikling, ifølge tall fra USA.

Må ha midlertidige løsninger
Arne Stenruds Berg råd til norske helsemyndigheter om hvordan de skal ruste seg foran denne utviklingen, er at det må midlertidige løsninger til. Nå er reglene slik at før et legemiddel har gått gjennom det norske beslutningssystemet, kan det ikke tilbys pasienter. De må vente til Beslutningsforum har avgjort om medisinen skal tilbys i Norge.
– Overlates til seg selv
– Pasientene må få tilgang til behandlingen i dette tidsvinduet. Da må man finne løsninger som ikke svekker statens forhandlingsposisjon, sier Berg.

–  Jeg har pasienter som betaler 200.000 for kreftmedisin, og så skal staten ha moms. Det er uetisk. Den norske velferdsstaten fungerer slik at vi må gjøre noe for disse pasientene. Slik det er nå blir de overlatt til seg selv, sier Berg.

Hver dag får 12 nye personer lungekreft i Norge. Særlig er det en markant økning av kvinner som får denne kreftformen: 50 prosent flere kvinner dør av lungekreft enn av brystkreft.

Selv om bildet er dystert, er det lysglimt: Det er en betydelig forbedring av den relative overlevelsen. 20 prosent lever i fem år, det er mye bedre enn for ti år siden.

Berg oppgir at han ikke har noen interessekonflikter i forhold til produsenter av lungekreftmedisin.

Powered by Labrador CMS