– Utfordrer legenes første bud

– Uten andre metoder for å utelukke falske positive screeningfunn, er det ikke etisk forsvarlig med en nasjonal screening, mener overlege.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Lungekreftforsker og overlege Lars Fjellbirkeland ved lungeavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet tror at et nasjonalt screeningprogram vil beslaglegge masse ressurser – for å ta bilder, tolke bilder og ikke minst følge opp resultater.
– Min drømmesituasjon hadde vært å bruke CT, etterfulgt av en annen prøve som kunne luke ut de falske positive funn. Men der er vi ikke i dag. Vi har ikke en slik enkel nummer to-test.


Etisk utfordring
– I dag må vi følge opp alle røntgenfunnene like grundig. Derfor er det etisk problematisk med screening. Legers første bud er ikke å skade pasienten. Dersom vi skal undersøke i utgangspunkt friske mennesker for å se om de bærer på en skjult sykdom, må vi være enda mer på vakt mot å skape unødig engstelse eller fysisk skade. Dette står vi i fare for dersom vi eksempelvis tar unødvendige vevsprøver på det som skulle vise seg å være ufarlige flekker, sier Fjellbirkeland.
Utvalgsleder Øystein Fløtten i Norsk lungecancergruppe presiserer at han er kjent med argumentene mot screening – som han mener er viktige. Han peker på at man først og fremst må støtte seg på resultater fra randomiserte studier.


Mangler kapasitet
Fjellbirkeland mener også at det per dags dato ikke er nok radiologer og lungeleger i Norge til å ta hånd om en nasjonal screening.
– I den amerikanske studien, National Lung Screening Trial (NLST), så vi at 34 prosent av de undersøkte hadde falske positive funn, hvor en finner uavklarte flekker på lungen. Selv de mest spesialiserte radiologene klarer ikke å skille mellom uskyldige flekker og begynnende lungekreft, sier han.
Siden radiologene ikke kan utelukke kreft ved alle slike CT-funn, krever de oppfølging. Ifølge overlegen vil dette derfor utløse et pakkeforløp for kreft.


Belastning?
Fjellbirkeland forteller at man i NLST bare fant kreft i en av tyve tilfeller der CT viste flekker på lungen hos en pasient.
– De nitten andre må også tas hånd om av det offentlige helsevesenet på ett eller annet vis. Enten for å beroliges – eller følges opp med nye bilder inntil «faren er over»-signalet kan gis. Derfor tror jeg at funnene i den amerikanske studien betyr at helsevesenet vil få en stor belastning med etterundersøkelse av presumptivt friske mennesker med flekker på lungene.

Powered by Labrador CMS