TRENGER PASIENTER: – Pasientene må være mellom 18 og 50 år og ha bruskskade større enn to kvadratcentimeter, sier overlege Per-Henrik Randsborg, som oppfordrer kolleger i hele landet til å ta kontakt. Foto: Vidar Sandnes

Stor studie skal løse kne-gåte

Er kostbar brusktransplantasjon egentlig bedre enn fysioterapi ved kneskader? Dette skal forskere nå finne svaret på i stor studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bruskskader i kne rammer ofte unge arbeidsføre voksne, og gir betydelige plager. Det er vanskelig å behandle, og det finnes ingen «gullstandard».
– Det finnes flere vanlige kirurgiske metoder, men ingen av dem har vist seg bedre enn andre når de sammenlignes i studier. Samtidig er det veldokumentert at fysioterapi alene gir bedring i knefunksjon. Men tidligere er ikke kirurgi sammenlignet med fysioterapi direkte, forteller overlege Per-Henrik Randsborg ved Akershus universitetssykehus (Ahus).


Syv sykehus er med
Han leder Norwegian Cartilage project-studien; et samarbeidsprosjekt mellom syv sykehus. Prosjektet har fått 19 millioner kroner fra Norges forskningsråd over fem år, og inkluderer to kliniske studier samt registerstudier og basalcelleforskning. Ortopedene går i gang med de første operasjonene denne måneden. Målet er å finne ut hvilken, om noen, av de mest vanlige kirurgiske behandlingene som er best.
I den ene studien skal effekten av brusktransplantasjon måles opp mot opptrening. For større skader er dette en vanlig, men ressurskrevende behandling der celler fra pasientens kne tas ut og dyrkes i laboratoriet. To uker senere sprøytes pasientens egne bruskceller inn i det skadde området. Deretter følger ett til to år med rehabilitering.


Trenger pasienter
Halvparten av pasientene skal randomiseres til en slik transplantasjon, mens resten går direkte til opptrening etter en «kirurgisk opprensking». 82 pasienter skal inkluderes i studien.
– Utfordringen er antall pasienter. Vi er avhengig av at sykehus i hele landet sender aktuelle pasienter til oss, oppfordrer Randsborg, som håper å kunne ha de første resultatene klare etter fire år.
– Det er rart at operasjoner som er veldig forskjellige, gir samme resultat to år senere. Vi har spurt oss om hva som er felles, og den eneste fellesnevneren er opptreningen etterpå. Nå vil vi få svar på om det er fysioterapien alene, og ikke kirurgien, som gir det gode resultatet, sier Randsborg.


Mye å spare
– Hvorfor er ikke dette undersøkt før?
– Det har nok vært en holdning blant kirurger om at man må gjøre noe med skaden.
Dersom analysen viser at kirurgi ikke er bedre enn fysioterapi, kan det bety store besparelser.
– En brusktransplantasjon koster minst 50.000 kroner. Pasienten kommer raskere i gang med trening hvis ikke kneet åpnes, og unngår fare for komplikasjoner. Sykmeldingsperioden vil også avta, sier Randsborg.


Leter etter biomarkør
Han tror likevel ikke at brusktransplantasjon vil forsvinne som metode selv om forskjellene mellom de undersøkte gruppene er små.
– Men studien vil hjelpe oss til å identifisere hvilke pasienter som vil ha nytte av operasjonen.
Derfor blir det tatt blodprøve av alle pasientene, hvor forskerne skal lete etter en spesifikk biomarkør. Tanken er at denne markøren kan relateres til et godt eller dårlig resultat, og at man slik kan forutse hvilke pasienter som vil ha nytte av bruskcelletransplantasjon.

Powered by Labrador CMS