FORSKJELLER: Det er store variasjoner i overlevelse mellom sykehusene, både ved førstegangs hjerteinfarkt, hjerneslag, hoftebrudd og totaloverlevelse. Foto:

Flere overlever sykehusbesøk

Men fortsatt er det store forskjeller mellom sykehusene, viser nye tall.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Jon Helgeland, Kunnskapssenteret

Forskere i Kunnskapssenteret har undersøkte hvordan overlevelsen ved norske sykehus har endret seg i perioden 2010–2014. Samlet sett har sykehusene forbedret overlevelsen etter hjerteinfarkt, hjerneslag og totaloverlevelse, men ikke etter hoftebrudd.

– Den økte overlevelsen skyldes sannsynligvis flere forhold, blant annet bedre prehospitale tjenester, medisinsk behandling i sykehus og helseforetakenes kvalitetsforbedringsarbeid, sier seksjonsleder Jon Helgeland ved Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Sjekk ditt sykehus
I analysene er det tatt hensyn til forskjeller i pasientsammensetning mellom sykehus, blant annet alder, kjønn, tidligere innleggelser og samtidige sykdommer (komorbiditet).

I dag offentliggjorde Kunnskapssenteret også tall for hvert enkelt sykehus. Det avdekker store forskjeller.

– Det er store variasjoner i overlevelse mellom sykehusene, både ved førstegangs hjerteinfarkt, hjerneslag, hoftebrudd og totaloverlevelse, sier Helgeland.

Helse Nord lavere på hoftebrudd
Helse Sør-Øst har, som tidligere, lavere overlevelse enn gjennomsnittet for hjerneslag og hoftebrudd. Nytt i år er at også Helse Nord har lavere overlevelse for hoftebrudd.

Samtidig kan Helse Vest skilte med høyere overlevelse for både hoftebrudd og totaloverlevelse, i fjor gjaldt dette bare hoftebrudd.

I rapporten understrekes det at ingen slike indikator alene kan beskrive behandlingskvaliteten ved et sykehus, men at flere slike indikatorer kan gi et inntrykk av den generelle kvaliteten ved sykehuset.

Skien fra under til over snittet
Helgeland trekker frem sykehuset i Kristiansand og Skien som eksempler på sykehus som har brukt tallene i sitt forbedringsarbeid.

– For sykehuset i Kristiansand ser vi en bedring i totaloverlevelse for perioden, spesielt det siste året. For sykehuset i Skien er det en jevn økning i overlevelse etter hjerneslag i femårsperioden. Fra å ligge signifikant under gjennomsnittet i 2010, ligger sykehuset nå over gjennomsnittet i 2014, forklarer han.

Fagdirektør Halfrid Waage ved Sykehuset Telemark HF sier at fagmiljøet og ledelsen arbeidet målrettet sammen om de ulike delene av pasientforløpet.

– Overlevelsen de første 10–14 dagene mens pasienten er i sykehus ble raskt bedre, mens den fremdeles er for lav etter utskrivning. Bedre samhandling med kommunene er derfor et viktig satsingsområde. Sykehuset har fått midler til et prosjekt om gode rehabiliteringsforløp, der slagpasienter er en prioritert pasientgruppe. I den siste tiden har vi også tatt i bruk simuleringstrening for å kvalitetssikre akuttbehandlingen, sier Waage.

Powered by Labrador CMS