UENIGHET: Regjeringen får støtte av Kreftforeningen, mens flere legeforeninger er skeptiske til å legalisere e-sigaretter med nikotin i Norge. Foto: Colourbox

Frykter e-sigaretter blir trendy

Norsk samfunnsmedisinsk forening og Leger i samfunnsmedisinsk arbeid går imot regjeringens forslag om salg i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Regjeringen vil tillate salg av nikontinholdige (20 mg) e-sigaretter i Norge. I fjor sendte helseminister Bent Høie (H) forslaget ut på høring. Svarfristen går ut i dag, og hittil er det kommet inn over 50 høringssvar til Helse – og omsorgsdepartementet.

Rundt 50.000 nordmenn røyker i dag e-sigaretter, og mange bruker det som et hjelpemiddel for å slutte å røyke. Dersom forslaget fra Høyre og Frp blir vedtatt vil forbrukerne slippe å måtte kjøpe e-sigaretter med nikotin på internett.  

«Paradoks»
Norsk forening for allemennmedisin har tidligere uttalt seg positive til forslaget, men både Norsk samfunnsmedisinsk forening (Norsam) og Leger i samfunnsmedisinsk arbeid (LSA) går imot forslaget. «Vi ser ingen gode grunner til at vi skal tillate nye røykeprodukter på det norske markedet», skriver foreningene.

«Hvis myndighetene er opptatt av at røyking skal denormaliseres er det et stort paradoks at man her vil tillate nye røykeprodukter».  

Legeforeningene frykter at en slik liberalisering vil føre til en «kraftig økning i bruken» av e-sigaretter. «Dette fordi produktet er billig og har begynt å bli «trendy», hevder foreningene. De viser til at omfanget av skadevirkningene ikke er tilstrekkelig og at man derfor bør mane til forsiktighet.

Kreftforeningen sier ja
Kreftforeningen støtter derimot salget av elektroniske sigaretter som et ledd i å fase ut røyk.

«Kreftforeningen mener at det å tillate salg av e-sigaretter med nikotin kan bidra til utfasingen av røyk raskere i Norge, og vi er derfor positive til å åpne slikt salg», skriver generalsekretær Anne Lise Ryel.

Hun viser til at e-sigaretter er vesentlig mindre helseskadelig enn tobakksrøyk, og ser verdien av at etablerte røykere delvis eller helt kan erstatte røyken med e-sigaretter.

SIRUS:Tilfreds med strategien
Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har lenge ment at e-sigarettene bør ha minst like god tilgjengelighet som tobakken i norske butikker, og hilser regjeringen «velkommen etter» i sitt høringssvar.

«SIRUS har argumentert for at skadereduksjonsideologien bør tas i bruk på tobakksområdet, og er tilfreds med at denne strategien nå aksepteres i autoritative rapporter og høringer fra departementet», skriver SIRUS i sitt over 20 sider lange svar.

Forbudt i offentlige rom
Flere organisasjoner, blant dem Fagforbundet, Landsorganisasjonen i Norge og Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) skriver at de «ikke ønsker å kommentere» forslaget.

Dagens tobakkskadelov inneholder ikke et forbud mot bruk av e-sigaretter i arbeidslokaler og andre offentlige rom, slik Dagens Medisin tidligere har omtalt.

Regjeringen vil nå gjøre det forbudt for e-sigarettrøykere å dampe på munnstykkene sine på steder der røykeforbudet gjelder. I tillegg skal e-sigarettene utstyres med helseadvarsler.

Powered by Labrador CMS