HARD START: Janne Murberg ved Utsikten legesenter i Tromsø mener at alle leger som starter i allmennpraksis, får en hard start. Foto: Lars Åke Andersen

Måtte vente på lønn i fire måneder

Som nyutdannet allmennlege måtte Janne Murberg vente i nesten fire måneder på lønn.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Murberg er ansatt som vikar i et svangerskapsvikariat ved Utsikten legesenter i Tromsø. Hun fikk ikke utbetalt lønn mellom 31. juli og 16. november i 2015.

– Det er ikke det å være selvstendig næringsdrivende som er mitt største problem og årsak til at jeg nå revurderer allmennpraksis, det er dette, sier Murberg.

Jeg elsker jobben min, men var ikke forberedt på at oppstarten skulle være så tøff Janne Murberg, vikarlege ved Utsikten legesenter i Tromsø

Lang behandlingstid
Årsaken ligger i at alle nyutdannede allmennleger skal ha minst tre år veiledet tjeneste. Turnus teller 18 måneder, da gjenstår 18 måneder.

– Avtalen for disse siste 18 månedene kommer som regel ikke i orden før etter noen uker. Da skal den nyutdannede legen få veileder, kommunen må lage avtale og når den er sendt inn, venter seks–åtte ukers behandlingstid hos Statens autorisasjonskontor, sier Murberg.

Når avtalen er godkjent, skal Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) ha beskjed, og da kan Helfo utbetale lønn. To tredeler av lønna til leger kommer fra denne potten.

Revurderer allmennpraksis
For Murberg tok det ekstra lang tid.

– Først hadde jeg en periode der jeg måtte vente på at avtale med veileder skulle ordnes. For min del tok det enda lenger tid, siden jeg måtte skifte veileder for å få en som jobbet på samme kontor som meg, sier hun.

I tillegg gikk veilederavtalen ut før hun fikk fullført et obligatorisk kurs.

– Jeg er småbarnsmor, og det er ikke lett å være borte i to uker fra familien for å ta dette kurset i Oslo. Jeg har nettopp fullført kurset nå, og det var 100 plasser. 240 prøvde å få plass. Dette viser hvor vanskelig det er å få gjennomført kurs til rett tid for ferske allmennleger, sier hun.

Mange måneder uten lønn
I løpet av et ti måneders vikariat fikk hun ikke utbetalt lønn til rett tid i seks av månedene.

– Jeg har gått uten lønn mellom 31. juli og 16. november. Fra 30. november vil det også ta nesten to måneder før jeg får lønn igjen, fordi veiledningsavtalen må endelig godkjennes etter at jeg har fullført kurset, sier hun.

Hun synes det er merkelig at det tar seks–åtte uker fra Statens autorisasjonskontor (SAK) mottar veilederavtalen fra kommunen, til den blir godkjent.

– Hvorfor tar det så lang tid? Jeg mener det burde vært elektronisk søknad, og det burde ha vært utbetaling av en månedslønn mens behandlingen av saken foregår. I dag må søknadene sendes per post med originaler eller rett-kopimerke. Min siste søknad hadde åtte vedlegg – dette tok lang tid å få ordnet.

Hard start
Murberg er oppgitt over systemet.

– Jeg elsker jobben min, men var ikke forberedt på at oppstarten skulle være så tøff.

Hun er klar over at hun har vært spesielt uheldig, og hun innrømmer at hun var sent ute med å sende inn søknad om forlengelse av avtalen i september i år. Men hun mener at alle leger som starter i allmennpraksis, får en hard start.

– Først venter de på lønn i cirka to måneder, imens har de driftsutgifter på legekontoret i 50.000–70.000-kronersklassen. Rundt halvparten av dette dekkes av driftstilskudd.

Hun mener dette påvirker alle.

– I stedet for å bekymre seg for økonomi, burde de kunne fokusere på behandlingen de gir sine pasienter. I en rekke undersøkelser er det vist en stor relasjon mellom psykisk helse og økonomisk trygghet. Slik er det også for meg, sier Murberg.

– Har fått svar innen fristen
Statens Autorisasjonskontor mener de ikke har hatt for lang behandlingstid i denne saken.

– Vi har gjennomgått saken, og søker har fått svar fra oss godt innenfor fristen ved samtlige søknader, sier Anette Bryn, kommunikasjonsrådgiver ved SAK.

SAK innførte i desember 2015 elektronisk søknadsprosess. Dette vil gi søkerne et bedre tilbud i form av raskere kommunikasjon, ifølge sak.no.

Powered by Labrador CMS