KONTROLL: Riksrevisor Per Kristian Foss la frem revisjonens årlige selskapskontroll tidligere denne uken. Foto: Riksrevisjonen

– Tilgang til avtalespesialister bidrar ikke nok til geografisk likeverdig tilbud

Riksrevisjonen peker på skjevt forbruk av spesialisthelsetjenester mellom sentrale og perifere strøk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tilgangen til avtalespesialister bidrar ikke gjennomgående til et geografisk likeverdig tilbud av polikliniske spesialisthelsetjenester. Dette er blant konklusjonene i Riksrevisjonens undersøkelse av hvordan helseregionene forvalter ordningen med private avtalespesialister. Undersøkelsen er en del av Riksrevisjonens kontroll med statlige selskaper for 2014.

Til tross for at noe av formålet med spesialisthelsetjenesteloven er å sikre befolkningen lik tilgang til polikliniske tjenester uavhengig av hvor de bor, er forbruket av slike tjenester lavere i de mindre sentrale kommunene, hevder rapporten.

Over- og underforbruk
Ifølge Riksrevisjonen er det liten grunn til å tro at det er systematiske forskjeller i behovet for polikliniske tjenester, og at ulikhetene i forbruket dermed skyldes at enkelte områder har et overforbruk eller underforbruk.

«Riksrevisjonen mener at tilgangen til avtalespesialister ikke bidrar godt nok til å utjevne disse forskjellene slik at tilbudet blir geografisk likeverdig. Dette gjelder spesielt innen psykisk helsevern og øyefaget», heter det i rapporten.

Riksrevisjonen konkluderer dessuten med at de regionale helseforetakene ikke i tilstrekkelig grad bruker handlingsrommet de har for å plassere avtalespesialistenes hjemler der behovet for tjenestene er størst. I tillegg peker rapporten på at det varierer hvor tett helseregionene følger aktiviteten og kvaliteten til avtalespesialistene.

«Allerede pågående prosess»
I sitt svar til Riksrevisjonen opplyser helseminister Bent Høie (H) at de regionale helseforetakene tidligere i år ble bedt om å vurdere hvordan samarbeidet med avtalespesialister kan utvikles for å få ned ventetidene.

«Riksrevisjonens anbefalinger knyttet til de regionale helseforetakenes forvaltning av ordningen med private lege- og psykologspesialister vil følges opp i den allerede pågående prosess som tar sikte på å utvikle ordningen i tråd med regjeringens politiske plattform», skriver Høie.

LES OGSÅ: – Finansieringen bremser dreining fra døgn- til dagkirurgi

Powered by Labrador CMS