KONTROLL: Riksrevisor Per Kristian Foss la frem «Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av statlige selskaper for 2014» tirsdag. Foto: Riksrevisjonen

– Finansieringen bremser dreining fra døgn- til dagkirurgi

Ny rapport fra Riksrevisjonen viser at dagkirurgisk aktivitet i liten grad har økt etter at finansieringsordningen til sykehusene ble lagt om i 2010.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Samtidig som det er et uttalt mål fra helsemyndighetene at sykehusene skal drive mer dagkirurgi og mindre døgnkirurgi, har endringer i finansieringssystemet bremset sykehusenes satsing på dagkirurgi de siste fem årene. Slik konkluderer Riksrevisjonen i en ny rapport.

Ifølge rapporten har den dagkirurgiske aktiviteten ved norske helseforetak i liten grad økt siden 2010, og det er et uutnyttet potensial for å drive mer dagkirurgisk aktivitet, innenfor rammene av det som er medisinsk forsvarlig. Konklusjonene er en del av dokumentet «Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av statlige selskaper for 2014».

16 av 19 oppgir uutnyttet potensial
I 2010 ble det gjort endringer i ordningen Innsatsstyrt finansiering (ISF), som innførte lavere takster for dagkirurgisk enn for døgnkirurgisk behandling. Dette ble gjort for å skape bedre samsvar mellom kostnadene og finansieringen til sykehusene.

«Riksrevisjonen mener at omleggingen av ISF-ordningen i 2010 kan ha bidratt til å bremse en dreining fra døgn- til dagkirurgisk pasientbehandling. Dette kan ha ført til at helseforetakene ikke har utnyttet muligheten godt nok til å frigjøre sengekapasitet, redusere ventetider og behandle flere pasienter uten økte kostnader. Etter Riksrevisjonens vurdering innebærer dette at helseforetakene i for liten grad har en kostnadseffektiv kirurgisk pasientbehandling, slik ISF-ordningen skal stimulere til», skriver Riksrevisjonen.

Et finansieringssystem som gjør enkelte behandlinger relativt mer lønnsomme enn andre, kan skape utilsiktede vridningseffekter Bent Høie (H), helse- og omsorgsminister

Videre heter det i rapporten at 16 av 19 helseforetak som har deltatt i undersøkelsen selv oppgir å ha uutnyttet potensial for å øke andelen dagkirurgi.

– Ti prosent mer
I sitt svar til revisjonen skriver helseminister Bent Høie (H) at han er enig i at det finnes et uutnyttet potensial for å øke andelen dagkirurgisk behandling. Samtidig understreker han at ISF-ordningen ikke skal være et prioriteringssystem.

«Et finansieringssystem som gjør enkelte behandlinger relativt mer lønnsomme enn andre, kan skape utilsiktede vridningseffekter og medføre at det bygges opp mer kapasitet på disse områdene på bekostning av andre mer prioriterte områder», skriver helseministeren:

«Samtidig er det viktig at finansieringsordningene, gitt formålet, understøtter ønsket faglig utvikling. Jeg tok derfor initiativ til å få lagt inn et intensivbasert sjablonmessig påslag på ti prosent på dagkirurgivekten fra 2015 for å stimulere til dagkirurgi der dette er hensiktsmessig».

Powered by Labrador CMS