VOLDSOM NEDGANG: – I 1970 var det 800 pr 100.000 innbyggere som døde av hjerte- og karsykdom. I 2014 var det samme tallet 271. Det er altså en voldsom nedgang, sier overlege Christian Lycke Ellingsen i Dødsårsaksregisteret. Foto: Colourbox

Stadig færre dør av hjerte- og karsykdom

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at antall dødsfall av hjerte- og karsykdom falt fra 2013 til 2014.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er nedgang både i iskemisk hjertesykdom og i hjerneslag.

– Det er mange årsaker til at det blir færre dødsfall. Bedre behandling av høyt blodtrykk, av høyt kolesterol og røykestopp er noen av årsakene, sier overlege Christian Lycke Ellingsen i Dødsårsaksregisteret til Dagens Medisin.

I 2014 døde 11.719 av hjerte- og karsykdom, mot 12.323 i 2013.

– Voldsom nedgang
Siden 1970 har det vært et jevnt fall i dødsfall av hjerte- og karsykdom.

– I 1970 var det 800 pr 100.000 innbyggere som døde av hjerte- og karsykdom. I 2014 var det samme tallet 271. Det er altså en voldsom nedgang, når man ser det over en så lang tidsperiode, sier han.

Disse ratene er aldersjusterte, og tar hensyn til at alderssammensetningen i befolkningen endrer seg.

Kreft vil trolig ta flere liv
Nedgangen fortsetter altså. Likevel er fortsatt hjerte- og karsykdom den største dødsårsaksgruppen.

– Vi vet jo ikke hvor langt ned kurven vil gå, men det er sannsynlig at kreft etter hvert vil ta flere liv enn hjerte- og karsykdom, sier han.

I år er første gang andelen dødsfall av hjerte- og karsykdom er under 30 prosent av totalen. Nedgangen gjelder både for menn og kvinner.

Færre unge dør
Det er også færre yngre personer som dør av hjerte- og karsykdommer. I 1970 var nesten 30 prosent av de som døde av denne sykdomsgruppen under 70 år, nå er andelen nede i 13 prosent.

– Behandling av risikofaktorer for hjertesykdom er en viktig årsak til at færre dør av dette. I tillegg er man blitt flinkere til å ta hånd om de som faktisk får hjerteinfarkt, slik at man redder flere, sier han.

Han påpeker at nedgangen sees i mange land i Europa.

Større andel kreft
Den nest største årsaken til dødsfall i Norge er kreft.

– Her går ratene svakt nedover, men andelen av dødsfall som følge av kreft går noe oppover, nettopp fordi det blir færre dødsfall av andre årsaker, særlig hjerte- og karsykdom, sier Ellingsen.

De hyppigste kreftdødsårsakene er lungekreft, kreft i tykktarm og endetarm og prostatakreft.

Flere dør av demens
Den tredje store gruppen av dødsårsaker er luftveissykdommer, ifølge Folkehelseinstituttet. Her har det vært relativt små endringer de siste fem årene.

Statistikken viser også en tydelig økning i antall dødsfall som følge av demenssykdommer. Denne økningen har flere grunner, ifølge Ellingsen, blant annet at befolkningen har blitt eldre.

Powered by Labrador CMS