UNØDIG SYKEHUSBESØK: Det er unødvendig at pasientene må reise til sykehus for å få justert høreapparatet, mener stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H). Foto:

Vil åpne for direkte henvisning fra fastlege til audiograf

Hørselshemmede som allerede er utredet, bør slippe å gå via spesialisthelsetjenesten for å få høreapparatet justert, mener Fremskrittspartiet og Høyre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ifølge anslag fra Hørselshemmedes Landsforbund vil rundt en million nordmenn ha problemer med hørselen innen 2020. Nå vil Høyre og Fremskrittspartiet på Stortinget åpne for at fastleger skal få henvise direkte til audiograf, slik at hørselshemmede som er ferdig utredet ikke skal behøve å sette seg på venteliste i spesialisthelsetjenesten for å få høreapparatet justert.

Lange ventetider
I forbindelse med behandlingen av Primærhelsemeldingen, vil de be regjeringen vurdere refusjonsregelverket, med sikte på å gi refusjon for audiograftjenester. Hensikten med initiativet er å få ned ventetiden, og de to partiene viser til at pasienter med hørselsproblemer i dag kan måtte vente i opp til 63 uker på å få time.

– Det er en utfordring i dag at pasienter med hørselshemming alltid må innom spesialisthelsetjenesten. Det medfører ganske lange ventetider, for noe som er forholdsvis enkel hjelp, sier stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H) til Dagens Medisin.

I sine merknader til Primærhelsemeldingen peker de to partiene på en mulig løsning, der «førstegangsutredning for hørsel går fra fastlege til ØNH-lege, som ved behov henviser til audiograf for tilpasning og oppfølging av høreapparat. Tidligere utredede pasienter henvises direkte fra fastlege til audiograf, og ved behov for nye høreapparater vil fastlegen kunne henvise til spesialist for ny utredning».

Ut i kommunene
Trøen viser til at kliniske audiografer i dag hovedsakelig jobber på sykehusene. Hun ønsker at denne yrkesgruppen i større grad flyttes fra spesialisthelsetjenesten til kommunehelsetjenesten.

– Det er unødvendig at pasientene må reise til sykehus for å få justert høreapparatet. Vi vil ha flere audiografer ut i kommunene, der hvor pasientene bor, sier hun.

– Er det ekstra kostnader knyttet til løsningen dere ønsker dere?

– Nei, jeg tror ikke det. I dag er det mange som venter for lenge på hjelp, og som kanskje til og med havner utenfor arbeidslivet. Jeg tror de samfunnsøkonomiske gevinstene er større enn de ekstra kostnadene, men dette må selvfølgelig utredes.

Ifølge Trøen vil de to partienes foretrukne løsning innebære en endring i folketrygdloven. Primærhelsemeldingen behandles i Stortinget 12. november.

Powered by Labrador CMS