MINDRE EMPATI: Det viste seg at de som hadde fått placebo rapporterte mindre smerte selv, og mindre empati med andre som ble utsatt for smerte. Foto: Colourbox

Smerte og empati har samme utspring i hjernen

Den smerten vi selv kjenner ser ut til å ha samme utspring i hjernen som såkalt empatisk smerte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en ny studie fra forskere ved Karolinska Institutet.

Hypotesen har vært framsatt før, men har vært sterkt omdiskutert, ifølge Predrag Petrovic, lege og en av forskerne bak studien, som er publisert i PNAS.

– Resultatene tyder på at vi virkelig opplever andres smerte delvis gjennom vårt eget smertesystem, sier Petrovic ifølge ki.se.

Empatisk smerte
Det ubehaget man opplever når man ser andre utsettes for smerte, kalles empatisk smerte, og er grunnlaget for opplevelsen av empati.

I denne studien undersøkte forskerne opplevelsen av egen og andres smerte hos 102 personer. Hjerneaktiviteten ble målt med fMRI- funksjonell magnetresonansavbildning.

Placebobehandling
Halvparten av deltakerne trodde de fikk et smertestillende middel. Dette var i virkeligheten et placebopreparat, men man vet at denne type placebobehandling kan minske smerteopplevelsen, gjennom at kroppens eget morfinsystem aktiveres.

Det viste seg at de som hadde fått placebo rapporterte mindre smerte selv, og mindre empati med andre som ble utsatt for smerte.

Endret hjerneaktivitet
Forskerne så også at disse personene hadde mindre aktivitet i områder i hjernen som er forbundet med smerteopplevelser.

Deretter tilførte forskerne legemiddelet naltrexon, som blokkerer kroppens eget morfinsystem. Dette førte til at både smerten og empatien for smerte hos andre ble normalisert igjen.

Disse resultatene tyder på at smerte og empatisk smerte reguleres på samme måte i hjernen, ifølge ki.se.

Powered by Labrador CMS