RESULTATER: Det nye norske fedmekirurgiregisteret vil publisere de første dataene i november neste år. Arkivfoto Foto:

Nytt kvalitetsregister åpner for svensk-norsk samarbeid

Flere norske sykehus har nå tatt i bruk nasjonalt kvalitetsregister for fedmekirurgi, som har samme variabler som det svenske registeret.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I januar i fjor var Helse Bergen de første som startet med å rapportere inn data i det nye registeret for fedmekirurgi.
Registeret fikk i sommer status som nasjonalt kvalitetsregister, og ledes av overlege Villy Våge i Helse Bergen.

– Dette er noe som norsk fagmiljø har jobbet for lenge og er en stor sak for norsk fedmekirurgimiljø, sier fedmekirurg Villy Våge til Dagens Medisin.
Tett samarbeid med Sverige
Denne våren tok Helse Stavanger i bruk registeret, og flere er kommet til etter hvert.

– Vi er i en oppbyggingsfase, og det tar litt tid før vi ser hvor mange som rapporterer inn. Erfaringer fra Sverige viseren dekningsgrad på omtrent 99 prosent, forteller Våge.

Registeret heter Norsk kvalitetsregister for fedmekirurgi, SOREG Norge. SOREG står for Scandinavian Obesity Surgery Register.

– Det norske registeret har samme variabler som det svenske registeret, og vi kan slå sammen dataene fra Sverige og Norge og se om det er forskjeller mellom landene. Vi ønsker å få med de andre nordiske landene også, sier Våge.
Første data neste høst
– Når regner dere med å kunne hente ut data?
– Så langt har vi konsentrert oss om oppbygging og datatekniske løsninger, og rapportering blir neste trinn. Vi kommer til å levere vår første årsrapport i september neste år, samtidig med andre nasjonale kvalitetsregistre, og dataene vil bli offentlig i november neste år, svarer Våge.
– Hva med private aktører?
– Volvat i Bergen har begynt å rapportere. I Sverige rapporterer de private, og dette er også et tilbud til private sykehus i Norge.
Data i minst fem år
Registeret vil gi en oversikt over hva som blir gjort av fedmekirurgi i Norge, hvilke metoder som blir brukt, komplikasjoner knyttet til kirurgi, endring i fedmerelatert sykdom etter operasjon, virkning og bivirkning av operasjon og endring i arbeidslivsdeltagelse.
– Det er lagt opp til at data registreres til og med fem år etter operasjon. Konsesjonen fra Datatilsynet åpner for innhenting av data til og med 10 år etter operasjon, men dette må i så fall diskuteres og vedtas i styret for registeret, sier Våge.
– Er det noe som har vært ekstra viktig å få belyst gjennom et register?
– Det er ganske mye, men hvis jeg skal nevne noen få er det på kort sikt å se hva slags metoder som er i bruk og komplikasjoner til disse, på lengre sikt vekttap, forandring i fedmerelatert sykdom, bivirkninger og oppfølgingsprosenten, det vil si hvor mange som blir fulgt opp etter operasjon, svarer Våge.
Han anslår at det årlig gjennomføres 3500 fedmeoperasjoner i Norge, inkludert alle som gjennomføres ved private sykehus.

Powered by Labrador CMS