– Økonomifokus skaper vansker

Jon Helle i Legeforeningen tror fokus på innsparingstiltak gjør at leger opplever ledelsesstillinger som vanskelige.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FOKUSERER: – Vi ønsker mer rom for å fokusere fag og kvalitet, sier Jon Helle, visepresident i Legeforeningen. Foto: Arkiv

Visepresident Jon Helle i Legeforeningen er ikke overrasket over konklusjonene i studien som viste til at
– Leger pressees inn i lederjobber.
– I mange av lederjobbene er økonomi, og det å finne innsparingstiltak, svært viktig. Dette er nok en hovedårsak til at ledelse oppleves så vanskelig for mange leger. Vi ønsker mer rom for å fokusere fag og kvalitet, sier Helle.
Han forstår at mange legeledere føler seg ensomme.
– Noen av de mest krevende lederstillingene er de pasientnære posisjonene. Du er i skuddlinjen nedenfra, og konfronteres med pasientens og legenes behov samtidig som du møter krav ovenfra. Det er svært viktig å ha ledere med klinisk erfaring som kjenner på kroppen når økonomien går ut over kvaliteten, sier han.
Han understreker at det er toppledelsens ansvar å gi lederne rammer som gjør det mulig å opprettholde kvaliteten.


Rom til å lede
Helle sier at de lederne som trives, er dem som opplever at de blir tatt alvorlig. – HF-ene og RHF-ene må sørge for at lederne får større rom til å lede, ikke bare administrere.
Visepresidenten ser også at mange ledere på pasientnære nivå ønsker å kunne jobbe litt klinisk i tillegg til lederjobben.
– Dette bør sykehusene legge til rette for. For ledere som er høyere opp i systemet, vil det være vanskeligere: De bør få tilbud om en retrettmulighet slik at de senere kan gå tilbake til en overlegestilling.


Behov for lederutdanning
Jon Helle mener legeledere har et stort behov for kurs og utdanning, og han viser til Legeforeningens mange lederkurs.
– Ledelsesopplæring og god ledelse er noe vi har hatt oppmerksomhet på over mange år. Vi har derfor utviklet et solid kurstilbud som har vært etterspurt og godt mottatt. Vi jobber også for at lederopplæringen skal inn i grunnutdanningen.
– Blir leger for opptatt av sitt eget fag som ledere?

– Jeg har egentlig ikke inntrykk av det. Jeg tror det er en stor fordel å ha klinisk bakgrunn som leder, og jeg synes veldig mange leger i lederposisjoner er flinke til å tenke på teamet, sier han.

Powered by Labrador CMS