INGEN FORSKJELL: Ketil Kjenseth mener det er rimelig at myndighetene støtter soppkontroll økonomisk, all den tid staten tar regningen for blåskjellvarsel. Foto: Colourbox/Per Corneliussen (montasje)

– Ingen prinsipiell forskjell mellom soppkontroll og blåskjellvarsel

Venstre-politiker Ketil Kjenseth avkrever full oversikt over hvor mange som har fått organtransplantasjon etter å ha blitt forgiftet av henholdsvis sopp og blåskjell.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil ikke prioritere statlig støtte til soppkontroll, og mener det er den enkeltes ansvar å passe på at maten man plukker er spiselig. Stortingspolitiker Ketil Kjenseth (V) er ikke tilfreds med beskjeden fra statsråden.

15 års oversikt
Nå har han bedt Høie om en oversikt over hvor mange som har fått organtransplantasjon som følge av blåskjellforgiftning de siste 15 årene, sammenlignet med hvor mange som har fått organtransplantasjon som følge av soppforgiftning i samme periode.

Kjenseth avkrever dessuten statsråden svar på hva som er den prinsipielle forskjellen mellom Mattilsynets blåskjellvarsel og soppkontroll – all den tid staten bekoster det ene, men ikke det andre.

– Det har vel ikke skjedd at noen har dødd av å spise blåskjell i Norge. Min hypotese er at det heller ikke er noen som har måttet transplantere organer etter blåskjellforgiftning. Jeg ser ikke det prinsipielle i at det er så viktig å sette inn en stor innsats mot blåskjellforgiftning, men ikke mot soppforgiftning. Alvorlighetsgraden for dem som blir forgiftet av sopp er betydelig, sier Kjenseth til Dagens Medisin.

Min hypotese er at det heller ikke er noen som har måttet transplantere organer etter blåskjellforgiftning Ketil Kjenseth (V), stortingspolitiker

– For lavt anslag
I et brev til Kjenseth uttalte helseministeren at helsevesenets utgifter til å behandle soppforgiftning varierer kraftig fra år til år. Han anslo at kostnadene lå mellom to og tre millioner kroner i fjor, og rundt en halv million kroner i 2013.

– Det anslaget er for lavt. Det er basert på at det var to personer som fikk levertransplantasjoner i 2014. I tillegg til utgiftene i transplantasjonsåret, har disse pasientene medisinutgifter på rundt 100.000 kroner hvert år, og de må gå til regelmessige kontroller, sier Kjenseth.

Han forventer at en transplantasjonsoversikt for de siste 15 årene vil gi en bedre oversikt over helsemyndighetenes utgifter knyttet til soppforgiftninger. Kjenseth viser dessuten til at det er organkø, og mener ventelisten for organtransplantasjon bør holdes kortest mulig.

1,5 millioner kroner
Flere av Mattilsynets lokalkontorer støttet soppkontroller økonomisk frem til 2007. Etter åtte år uten støtte, kunngjorde Norges sopp- og nyttevekstforbund at de ikke lenger har råd til å utføre kontrollene.

«Norges sopp- og nyttevekstforbund vil imidlertid med en meget beskjeden støtte på 1,5 millioner være i stand til å trappe opp virksomheten vesentlig over hele landet sammenlignet med de senere års ‘sultefôring’», skriver Kjenseth i sitt spørsmål til helseministeren.

– I neste omgang kan vi snakke om å gjøre dette til en nasjonal tjeneste. Soppkontrollørene jeg har snakket med sier at dette kan gjøres gjennom Skype og bildetelefoni, sier Kjenseth til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS