PÅ EGET ANSVAR: Det er ikke et offentlig ansvar å sørge for at soppen folk plukker er spiselig, mener helseminister Bent Høie (H). Foto: Øyvind Bosnes Engen/Colourbox (montasje)

Prioriterer ikke pengestøtte til soppkontroll

Helseministeren anslår at soppforgiftninger kostet helsevesenet opp mot tre millioner kroner i fjor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tidligere denne måneden ble det klart at Norges sopp- og nyttevekstforbund ikke lenger skal tilby soppkontroll. I kjølvannet av dette tok stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V) til orde for at Helse- og omsorgsdepartementet sørger for at soppkontrollørene får den økonomiske støtten de trenger for å fortsette.

– Ikke et offentlig ansvar
Helseminister Bent Høie (H) ønsker imidlertid ikke å bruke offentlige midler på soppkontroll:

«Jeg mener det ikke er et offentlig ansvar å føre kontroll med at selvplukket mat til eget forbruk er trygg å spise. Det ansvaret må den enkelte ta selv. Jeg vil derfor ikke prioritere å innføre en offentlig økonomisk støtteordning under Helse- og omsorgsdepartementet til soppkontroll», skriver Høie i et brev til Kjenseth.

Uttalelsen kommer som et svar på et skriftlig spørsmål der Kjenseth etterspurte kostnadene soppforgiftninger påfører helsevesenet årlig, og der han oppfordret statsråden til å ta kostnaden ved et fortsatt tilbud om soppkontroll.

Et godt råd kan være å gå på sopptur sammen med erfarne sopplukkere Bent Høie (H), helse- og omsorgsminister

To til tre millioner kroner
Høie viser til Helsedirektoratet, som melder om store variasjoner fra år til år i hvor mye soppforgiftninger koster helsevesenet: Mens soppforgiftninger som krever levertransplantasjon koster rundt én million kroner, vil mildere forgiftninger typisk ha en kostnad på mellom 5000 og 40.000 kroner.

«Et sjablonmessig anslag basert på tilgjengelige data tilsier behandlingskostnader på om lag 2 til 3 millioner kroner i 2014 og under en halv million kroner i 2013. Det må understrekes at disse tallene ikke sier noe om effekten av soppkontrollene som tiltak», skriver Høie.

– Ta med erfarne folk på tur
Helseministeren viser for øvrig til at soppturgjengere kan få informasjon om giftig sopp på den offentlige nettsiden matportalen.no, og på giftinformasjonens nettsider.

«Jeg mener den enkelte må ta et eget ansvar her, på samme måte som ved plukking av ville bær og andre vekster fra naturen. Hvis en er usikker, må man la være å spise sopp og eventuelt søke mer kunnskap om spiselige sopparter. Et godt råd kan være å gå på sopptur sammen med erfarne sopplukkere», skriver Høie.

Powered by Labrador CMS