TRE DOSER: Spedbarn og barn trenger tre doser av den nye malariavaksinen for å oppnå best mulig beskyttelse.  Foto: Illustrasjon, Colourbox

Første malariavaksine er faglig godkjent

Etter tretti års forskning, er GSK sin malariavaksine nå klar og godkjent. Vaksinen skal tilbys barn og spedbarn i utsatte land i Afrika.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I 2013 døde 584.000 av malaria. 87 prosent av disse var barn under fem år i afrikanske land sør for Sahara.

Legemiddelfirmaet GSK har utviklet en vaksine mot malaria, Mosquirix, som skal tilbys landene som er hardest rammet av malaria. Den er nå blitt godkjent for bruk hos barn mellom seks uker og 17 måneder.

– Medisinsk gjennombrudd
– Dette er et medisinsk gjennombrudd. Forskere har jobbet i tretti år for å utvikle en slik vaksine, sier Line Storesund Rondan, avdelingsleder ved avdeling for samfunnskontakt og helseøkonomi i GSK.

Vaksinen ble fredag faglig godkjent av Europeiske legemiddelmyndigheter, men den er ikke godkjent for markedsføring i Europa.
– Dette skal ikke bli en reisevaksine for personer i Europa. Vaksinen er til spedbarn og barn i de landene som rammest hardest av malaria, sier Rondan.

Inn i vaksinasjonsprogrammer
Verdens helseorganisasjon vil nå vurdere hvordan vaksinen skal inkluderes i nasjonale vaksinasjonsprogrammer etter at vaksinen er godkjent av de ulike nasjonale myndigheter.

– Vaksinen halverer risikoen for malaria hos småbarna og har litt dårligere effekt hos spedbarna, sier Rondan.

Tre doser
Hun peker på at utfordringen nå blir å få vaksinen ut. Et av spørsmålene blir om man skal vaksinere alle, eller de med høyest risiko. For at vaksinen skal ha best effekt, trenger hvert barn tre doser.

– Det er også viktig at man ikke kutter ut andre forebyggende tiltak når man får en vaksine. Myggnett er fortsatt viktig for beskyttelsen mot malaria, sier Rondan.

Vaksinen er testet ut i kombinasjon med bruk av myggnett. 

Samarbeidsprosjekt
Utviklingen av vaksinen er et samarbeidsprosjekt mellom GSK, PATH Malaria Vaccine Initiative og åtte forskningssentre i Burkina Faso, Gabon, Ghana, Kenya, Malawi, Mozambique, Nigeria og Tanzania.

– Vaksinen vil prises til produksjonskost pluss fem prosent som skal reinvesteres i videre vaksineforskning på tropiske sykdommer, inkludert malaria, sier Rondan.

GSK og Bill & Melinda Gates Foundation har hittil brukt henholdsvis 365 og 200 millioner dollar i utviklingskostnader.

Powered by Labrador CMS