FISK: Omega 3 finnes først og fremst i fisk og sjømat. Foto: Colourbox

Omega 3 ga bedre overlevelse hos nyretransplanterte

Nyretransplanterte med høyt innhold av omega 3 i blodet hadde bedre overlevelse enn de med lavt nivå, viser ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien har sett på personer som mottok et nyretransplantat ved Rikshospitalet i perioden 1999 til 2011.

Forskerne målte innholdet av omega 3 i blodprøver som ble tatt 10 uker etter transplantasjonen.

– Vi så at pasienter med høyt innhold av omega 3 i blodet, hadde bedre sjanser for å overleve enn de med lavt innhold av omega 3, sier førsteforfatter Ivar Anders Eide, lege ved nyreseksjonen ved Rikshospitalet.

Omega 3 finnes først og fremst i fisk og sjømat.

20% døde
1.990 pasienter deltok i studien, som er publisert i Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

De ble fulgt opp til 2014, observasjonstiden var i gjennomsnitt 6,8 år. 406 av pasientene døde i løpet av perioden, dette tilsvarer 20% av pasientene.

Pasienter som hadde det høyeste nivået av omega 3, hadde 56 prosent mindre relativ risiko for å dø enn de med det laveste nivået av omega 3.

Hjertesykdom
Det var særlig risikoen for å dø av hjertesykdom, og spesielt av plutselig hjertedød, som ble påvirket av omega 3-inntaket. Hjertesykdom er den vanligste dødsårsaken hos nyretransplanterte.

– Pasienter med nyresvikt er mye mer utsatt for rytmeforstyrrelser i hjertet, og for at rytmeforstyrrelsene skal føre til hjertestans. Det kan se ut som om omega 3-fettsyrene gir bedre isolasjon rundt nerver, slik at nervesignaler når bedre fram til hjertet, og det dermed blir mindre risiko for rytmeforstyrrelser, sier Eide.

Lavere risiko for infeksjoner
De som hadde et høyt nivå av omega 3-fettsyren EPA hadde også redusert risiko for å dø av infeksjoner.

– Pasienter som har fått ny nyre, bruker medisiner for å dempe immunforsvaret, og er dermed mer utsatt for infeksjoner. EPA har en betennelsesdempende effekt, og det ser ut til å ha påvirket risikoen for å dø av infeksjoner, sier Eide.

Overdødelighet
Eide påpeker at det er en betydelig overdødelighet hos de som har opplevd nyresvikt og fått ny nyre.

– Det er derfor viktig å lete etter faktorer som kan redusere risikoen, sier Eide.

Nyresvikt er en påkjenning for hjertet blant annet fordi det gir økt mengde væske i kroppen som hjertet må håndtere. Det gir også opphopning av avfallsstoffer i kroppen, noe som vil påvirke funksjonen i mange organer, og stivere blodkar.

– Rikshospitalet råder pasientene til å spise mye fisk, og eventuelt ta tilskudd av omega 3, for å forebygge hjertesykdom. Men vi ser av studien at det er svært varierende om de følger rådene eller ikke– forskjellene er betydelige, sier han.

Observasjonsstudie
Eide påpeker at man kan se for seg at de pasientene som spiser mest fisk, også har andre levevaner som påvirker overlevelsen.

– Vi har derfor justert for for eksempel røyking, kolesterol og sukkersyke, sier Eide.

Eide understreker at dette er en observasjonsstudie, og at det kreves kliniske studier før man kan slå fast årsakssammenhengen sikkert.

– Vi er derfor i gang med en stor klinisk studie nå, og resultatene av den vil kunne slå fast med langt større sikkerhet hvor mye inntaket av omega 3 betyr for overlevelsen hos nyretransplanterte, sier han.

Powered by Labrador CMS