DAGLIG BRUK: Mer enn to prosent av unge dansker røyker cannabis daglig eller nesten daglig. Foto: Colourbox

Ny rapport: Cannabis kan gi varige skader

Ny dansk rapport viser at unge som røyker hasj hyppig kan risikere å få varige skader i hjernen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Seks danske forskere og leger har gjort en grundig litteraturgjennomgang av konsekvensene av hasjrøyking.

Ifølge forskerne risikerer unge som røyker hasj hyppig å få varige skader i hjernen, og de har vanskelig for å holde fast på jobben og for å fullføre en utdannelse.

Flest menn røyker
Rapporten er utført for Vidensråd for Forebyggelse og viser at det oftest er menn som røyker hasj. I 2014 hadde 10,3 prosent av danske unge mellom 15 og 25 røyket hasj den siste måneden.

Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse, sier til Videnskab.dk at det er mange unge som røyker hasj, og som røyker det altfor ofte.

Psykoser
Et stort forbruk henger sammen med økt fravær fra skole og arbeid, kort utdannelsesnivå, konflikter i det sosiale nettverket og lettere adgang til hardere stoffer.

– Det verste er nok at det er noen som får psykoser og kan få psykiske diagnoser. Man kan også mistenke at hvis man starter meget tidlig kan hjernens utvikling påvirkes på en uhensiktsmessig måte, sier han til nettsiden.

Merete Nordentoft, professor på Psykiatrisk Center København og leder for arbeidsgruppen, mener det mest skremmende i rapporten er de unges risiko for å få varige hjerneskader.

Relativt ufarlig ved lavt forbruk
Rapporten sier imidlertid at det ikke er noe som tyder på at cannabisrøyking fører til KOLS, øker risikoen for blodpropp, eller gir varige skader hos fosteret hvis det brukes av gravide.

Grønbæk mener hasj er et relativt ufarlig nytelsesmiddel hvis det brukes når man er over 45, og dersom har et lavt forbruk.

Rapporten går ikke inn på positive effekter ved cannabis, som smertestillende effekter.

Powered by Labrador CMS