Fortsatt fatale lavkarbo-råd

Matvarer som er rike på transfett, kan ha flere negative konsekvenser for helsen. Derfor oppfatter jeg Erik Hexebergs kostråd som helseskadelige.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tetyana Kalchenko, lege i Oslo og styremedlem i foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla)
I DAGENS MEDISIN (7/2015) antyder lege Erik Hexeberg at jeg var urimelig da jeg på DM-nett (12. februar 2015) skrev at hans råd om å spise ubegrenset med smør og rødt kjøtt, kunne være fatale. Dette mener jeg fortsatt – uansett om helseskadene skyldes transfett eller annet (1,2).
Hvis man kun fokuserer på næringsstoffer, mister man lett helheten, og selv om drøvtygger-transfett ikke skulle ha noe å si, betyr ikke dette at kjøtt og smør er sunt. Matvarer som er rike på transfett, kan ha flere negative konsekvenser for helsen. Det er derfor jeg oppfatter Hexebergs kostråd som helseskadelige – på flere måter.
SKADELIG. Mange mener at mer forskning er nødvendig for å kunne svare på om drøvtygger-transfett er skadelig eller ikke – selv om noen studier ikke viser økt sykdomsrisiko ved inntak av små mengder. Vi vet at rødt kjøtt er skadelig, sannsynligvis på grunn av andre stoffer enn fett – uansett om det er mettet fett, transfett eller annet fett. Det er ikke noe tvil om at både plantekilder til fett og protein, som belgvekster og nøtter, er mer gunstig enn kjøtt og fete meieriprodukter.
Hexeberg fant 911 artikler i sitt søk og fremstiller det slik at disse støtter hans syn. I en av artiklene han trekker frem (3), fra mars 2015, står det: «The definition and evaluation of trans fatty acids (TFA) with regard to foodstuffs and health hazard are not consistent”. Artikkelen vurderte dessuten om begrensninger i transfett-inntaket ville påvirke økologisk melkeproduksjon».
En norsk studie fra 2012 (4) konkluderer: «The present study supports that TFA intake, irrespective of source, increases CVD risk».
RISIKO. Vestlige helsemyndigheter anbefaler å begrense inntaket av rødt kjøtt, først og fremst på grunn av høy risiko for kreft i tykk- og endetarm. Når det gjelder ferdigprodukter av kjøtt, både hvitt og rødt, såkalt bearbeidet kjøtt, fraråder de ledende kreftforskningsorganisasjonene (5,6,7) å spise slike produkter, også i små mengder. Ferdigprodukter står for halvparten av kjøttinntaket.
Lavkarbo kan øke risikoen for å dø for tidlig. Å ha et lavkarbokosthold med høyt inntak av animalske kilder til protein og fett etter gjennomgått hjerteinfarkt, var i en studie fra 2014 (8) assosiert med 33 prosent høyere risiko for å dø av hjerte- og karsykdom og 53 prosent høyere total risiko for å dø. Dette er i tråd med resultatene til noen andre studier (9,10).
MER GUNSTIG. Når det gjelder mettet fett og hjerte- og karsykdom, vil jeg vise til en systematisk oversikt fra 2014 (11) som konkluderer med overbevisende dokumentasjon for at risiko for hjerte- og karsykdom reduseres gjennom delvis å erstatte mettet fett med umettet. Videre anbefaler flere fagpaneler å begrense inntaket av animalske matvarer og spise mer plantebasert, blant annet de nyeste nordiske næringsstoffsanbefalinger (11).
Mye karbohydrater kan være sunt. Verdens slankeste og lengst levende befolkning, beboere av en øy sør i Japan, Okinawa, får opp til 85 prosent av dagsbehovet for energi fra karbohydrater, hovedsakelig fra ris og søtpoteter. Det er lite kjøtt og smør i deres kosthold (12, 13).
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kilder:
1) http://www.dagensmedisin.no/debatt/hvem-har-gitt-fatale-transfettrad/
2) http://www.dagensmedisin.no/debatt/hexebergs-fatale-transfettrad/
3) Kuhnt K et al. Evaluation of the Impact of Ruminant trans Fatty Acids on Human Health: Important Aspects to Consider. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015 Mar 6:0. [Epub ahead of print]
4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22059639  (6)  Ida laake et al.: A prospective study of intake of trans-fatty acids from ruminant fat, partially hydrogenated vegetable oils, and marine oils and mortality from CVD. Br J Nutr. 2012 Aug;108(4):743-54. doi: 10.1017/S000711451100
5) WCRF - World Cancer Research Fund International. Animal foods  http://www.wcrf.org/int/research-we-fund/cancer-prevention-recommendations/animal-foods
6) International Agency for Research on Cancer, European Code Against cancer, 12 ways to reduse your cancer risk http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/
7) AICR (American Institute for Cancer Research: Precessed meat http://www.aicr.org/enews/2014/08-august/faq-processed-meat-and.html  og http://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/recommendations-for-cancer-prevention/recommendations_05_red_meat.html
8) Shanshan Li, Alan Flint, Jennifer K. Pai, John P. Forman, Frank B. Hu, Walter C. Willett, Kathryn M. Rexrode, Kenneth J. Mukamal, Eric B. Rimm: Low-Carbohydrate Diet From Plant or Animal Sources and Mortality Among Myocardial Infarction Survivors. J Am Heart Assoc. 2014; 3: e001169 originally published September 22, 2014 doi: 10.1161/JAHA.114.001169
9) Fung, T. T., van Dam, R. M., Hankinson, S. E., Stampfer, M., Willett, W. C., og Hu, F. B. Low-carbohydrate diets and all-cause and cause-specific mortality: two cohort studies (2010) Ann.Intern.Med. (153), 5, 289-298. Sjogren, P., Becker, W., Warensjo, E., Olsson, E., Byberg, L., Gustafsson, I. B., Karlstrom, B.,
10) Cederholm, T. Mediterranean and carbohydrate-restricted diets and mortality among elderly men: a cohort study in Sweden (2010) Am.J.Clin.Nutr. (92), 4, 967-974. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25045347
11) Schwab, Lauritzen, Tholstrup, Haldorssoni, Riserus, Uusitupa, Becker: Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer: a systematic review. Food Nutr Res. 2014 Jul 10;58. doi: 10.3402/fnr.v58.25145.
12) http://www.aicr.org/assets/docs/pdf/education/eating-patterns-webinar-slides.pdf  og http://karencollinsnutrition.com
13) Willcox DC, Willcox BJ, Todoriki H, Suzuki M: The Okinawan diet: health implications of a low-calorie, nutrient-dense, antioxidant-rich dietary pattern low in glycemic load.Okinawa J Am Coll Nutr. 2009 Aug;28 Suppl:500S-516S: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20234038
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 09/2015

Powered by Labrador CMS