Foto:

PCOS øker risikoen for å føde for tidlig ved tvillinggraviditet

Kvinner med PCOS har økt risiko for å føde for tidlig ved tvillinggraviditet. Spesielt øker risikoen for fødsel før svangerskapsuke 32.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien ser på utfallet av tvillinggraviditeter hos kvinner med PCOS.

- Vi så at kvinner med PCOS-diagnose hadde økt risiko for å føde for tidlig. 51 prosent av PCOS-kvinnene fødte for tidlig, mot 43 prosent av "normale" tvilling-gravide, sier førsteforfatter og overlege Tone Shetelig Løvvik ved St. Olavs Hospital og NTNU.

Svenske kvinner
Studien er publisert i BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, og er et samarbeid mellom St. Olavs Hospital og Karolinska Sjukhuset. Den er basert på materiale fra det svenske fødselsregisteret knyttet opp til det svenske pasientregisteret.

Studien undersøkte alle tvillinggraviditeter i Sverige i perioden 1995-2009. 20.965 kvinner inngikk, hvorav 223 hadde diagnosen PCOS (polycystisk ovariesyndrom).

14% før uke 32
Forskjellen mellom PCOS-kvinnene og de andre tvillingmødrene var spesielt tydelig ved fødsel før svangerskapsuke 32. 14 prosent av de med PCOS fødte før uke 32, mens 8 prosent av normalgruppen fødte så tidlig.

Løvvik sier man ikke vet sikkert hva den økte risikoen kommer av.

- Det kan hende at immunologiske faktorer spiller inn, det kan også hende at hormoner hos PCOS-kvinnene påvirker igangsettingen av fødselen, sier Løvvik.

Assistert befruktning
I gruppen med PCOS er det en større andel som har hatt assistert befruktning.

- Men det forklarer ikke forskjellen. Vi har også korrigert for økt BMI hos disse kvinnene, sier Løvvik.

Tidligere studier av enkeltfødsler har vist at det er en økt risiko for å føde for tidlig når man har PCOS.

- Vi ser at denne risikoen blir ytterligere økt ved tvillingfødsler, hvor det jo allerede er en risiko for å føde for tidlig i utgangspunktet sier Løvvik.

Bør følges opp tettere
- Det er helsemessige, menneskelige og økonomiske kostnader forbundet med å føde for tidlig. Det er derfor viktig å prøve å forebygge så tidlige fødsler, sier Løvvik.

Hun mener det kan være nødvendig å følge opp tvillinggravide med PCOS tettere.

Mer komplikasjoner
PCOS-kvinner har også økt forekomst av komplikasjoner i svangerskapet, som høyt blodtrykk, svangerskapsdiabetes og at fosteret ikke vokser som det skal.

- De bør få tilbud om vekstkontroll av fosteret og sukkerbelastning, slik at man kan tilby behandling som kanskje kan forebygge for tidlig fødsel. Vi har ingen klare retningslinjer på det i dag, sier Løvvik.

Endokrin forstyrrelse
PCOS er den vanligste endokrine forstyrrelsen blant fertile kvinner. Man antar at 10-14 prosent av norske kvinner i fruktbar alder har PCOS.

To av tre av følgende kriterier må oppfylles for å få diagnosen: mange små blærer på eggstokken, sjeldne eller manglende menstruasjoner, mer mannlige kjønnshormoner enn normalt (kjennetegnes ved økt behåring, mannlig vektfordeling, mye kviser, eller kan måles ved blodprøve).

Powered by Labrador CMS