- Overraskende kjønnsforskjell

- De kjønnsmessige forskjellene i effekten av psykoterapi med overføringstolkninger er overraskende. Det sier Tove Kjersti Kjølseth, spesialist i klinisk psykologi med intensiv psykoterapi. Hun karakteriserer Randi Ulbergs funn som interessante.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


- Disse og de andre resultatene fra FEST-studien er meget gledelige og oppløftende for oss som prøver å formidle nytten av psykoanalytisk orientert terapi i dagens psykiske helsevern, sier Kjølseth, som også er avtalespesialist og undervisningsleder ved Institutt for psykoterapi som har kontor i Oslo.
Mer avhengig
Psykologen tror at kjønnsforskjellene ved overføringstolkninger kan henge sammen med at kvinner med personlighetsforstyrrelser ser ut til å ha større grad av avhengighetstrekk enn menn.
- Menn viser mer tendens til selvhevdelse, også i form av utagering. Dette vil prege terapirelasjonen. Vi ser en tendens til at kvinner oftere vekker empati og omsorg hos terapeuten, mens menn i større grad kan utløse negative motoverføringsreaksjoner, som sinne og frustrasjon.
Overføringstolkningene vil således være av forskjellig følelsesmessig kvalitet, noe som antakelig påvirker behandlingsresultatet. Vi kan også tenke oss at avhengighet er mer tilgjengelig for direkte bearbeiding i den terapeutiske relasjonen, sier Kjølseth.
Meningsfylt
- Kan kjønnsforskjellen ha noe å gjøre med hvordan kvinner og menn opptrer i forhold til andre?
- Ja, kvinner kan muligens også være mer vant med en direkte og fortrolig utforskning av det som skjer i forholdet til andre. Venninneprat er kanskje noe annerledes en gutteprat nettopp på dette området. Kvinner vil dermed føle situasjonen tryggere. De vil åpne mer for et slikt terapeutisk arbeid og finne det meningsfylt. Hva man selv finner meningsfylt, vil alltid virke inn på behandlingsresultatet, svarer hun.
Menn har mindre relasjon
- Hva tror du om Ulbergs antydning om at menn viser større behov for ansvar og selvstendighet, og ikke er så innstilt på et nært forhold til terapeuten som kvinner?
- Dette er en interessant hypotese. Kanskje er det faktisk en tendens til at menn er mer rasjonelle og finner det mest meningsfylt å arbeide på et innsiktsplan. Uansett vil det nok her være store individuelle variasjoner på tvers av kjønn. Dersom vi ser en tendens, kan det være grunn til å se nærmere på terapeutiske implikasjoner. Selv mener jeg at ethvert terapiforhold må skreddersys etter individuelle variasjoner, svarer Tove Kjersti Kjølseth.

Temabilag: Psykisk helse, Dagens Medisin 31/08

Powered by Labrador CMS