Vil måle rett trykk
- Det viktigste er at vi som leger gjør vårt ytterste for å stille en sikker diagnose, sier allmennpraktiker Audun Dyrdal i Oslo. Han er prosjektleder for en studie som skal finne ut om 24 timers ambulatorisk blodtrykk gir et mer pålitelig blodtrykksnivå enn kontormåling.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
BLODTRYKK Kan jeg stole på at det blodtrykket jeg måler på kontoret, gjort på en systematisk måte, er det reelle blodtrykket til pasienten? Dette spørsmålet har allmennpraktiker Audun Dyrdal stilt seg mange ganger. Det har han nå gjort noe med, og svarene fra undersøkelsen er snart klare.
- Jeg er nysgjerrig på å finne ut hos hvor mange pasienter vi treffer riktig blodtrykk ved ambulerende måling, sammenlignet med pasienter som får målt blodtrykket her hos oss, sier Dyrdal.
Studien har omfattet 80-100 pasienter som er rekruttert fra 56 allmennleger i Oslo. De har fått sammenlignet kontortrykket med 24-timers ambulatorisk blodtrykk (24-ABP).
- En del av mine egne pasienter har vist noe lavere blodtrykk ved ambulerende måling, men det er for tidlig å si noe generelt fordi resultatene ikke er gjennomgått ennå. Fra andre undersøkelser som er gjort, ser det ut til at 20-30 prosent av pasientene har avvikende blodtrykk når de måler hjemme sammenlignet med hos legen. De fleste har lavere hjemme, men hos noen svært få er hjemmemålingen høyere enn kontormålingen.
- Er det usikkerhet knyttet til 24 timers måling?
- De få studiene som er gjort når det gjelder å sammenligne resultater fra ambulerende måling og kontormåling, viser at 24 timers målingen bedre forutsier effekten hos pasienter som er fulgt over tid. Men det er klart at det ikke er så mye dokumentasjon på om dette er «gullstandarden» for måling.
- Når synes du at legene bør måle 24 timers trykket?
- Selv pleier jeg å følge regelen om at forhøyet blodtrykk ved tilfeldig måling, følges opp med systematisk måling på kontoret to ganger. Dersom blodtrykket fremdeles er for høyt, vil jeg be pasienten om å ta ambulerende måling. Jeg bruker også ambulerende måling for å kontrollere pasienter som opplever bivirkninger eller som ikke får den ønskede effekten av blodtrykksenkende medikamenter.
- Vil det være vanskelig for legene å vite hvordan de skal tolke de ulike målingene?
- Nei, det bør det ikke være. Leger som foretar slike målinger bør sørge for å holde seg oppdatert. Når vi måler ambulerende blodtrykk, ser det ut som om et døgnsnitt på 135/85 svarer til et konvensjonelt kontortrykk på 140/90. Nattrykket skal være lavere enn dagtrykket, for tiden er vel 15 mm/Hg fall systolisk og diastolisk sett på som normalt.
- Hvilke merkostnader er knyttet til ambulerende blodtrykksmåling?
- Legen må selv kjøpe apparatet (som koster omkring 15 000 kroner). Men Rikstrygdeverket gir refusjon med kr 300,- for hver pasient som foretar en 24-timers måling hjemme. I prinsippet skal det ikke bli dyrere for pasienten, men dette vil nok variere noe, sier Dyrdal.
Opphav:
Annonse kun for helsepersonell
KONTAM-studien KONTAM-studien (KONtormåling og AMbulerende måling) omfatter mellom 80 og 100 pasienter fra Oslo, rekruttert gjennom 56 allmennleger i Oslo. Pasientene skal ha fått påvist blodtrykk med systolisk trykk >150 mm/Hg og/eller diastolisk trykk >95 mm/Hg. Det viktigste målet med studien er å vurdere kontorblodtrykk (CBP) i forhold til 24-timers automatisk ambulatorisk målt blodtrykk (24-ABP), som diagnostisk redskap for å kunne fastslå den enkelte pasients blodtrykk. 24-ABP registrerer blodtrykket hvert kvarter på dagtid (0700-2300) og hver halve time om natten. De målingene som legges til grunn ved diagnostisering er gjennomsnittet for døgnet, gjennomsnittet for dagen og for natten. Prosjektet er støttet av Legeforeningens kvalitetssikringsfond. Selv har prosjektleder Audun Dyrdal et allmennpraktiker-stipend knyttet til Institutt for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo. |
Tema: Blodtrykk - Dagens Medisin 14/00
Lisbeth Nilsen