Helseminister og Ap-nestleder Jan Christian Vestre var daglig leder i Vestre AS da selskapet inngikk privat helseforsikring i 2018.

Vestre tegnet privat helseforsikring for egne ansatte

Den nylig tiltrådte helseministeren Jan Christian Vestre inngikk avtale om privat helseforsikring til sine ansatte da han var daglig leder i familieselskapet.

Publisert Sist oppdatert

Det var TV 2 som mandag skrev om hvordan den ferske helseministeren inngikk avtale om privat helseforsikring for de ansatte i familieselskapet i 2018 da han var daglig leder.

– Det innebærer at jeg hadde privat helseforsikring som en del av denne avtalen, fram til jeg sluttet i Vestre AS i oktober 2021. Utover dette må spørsmål om Vestre AS’ avtaler rettes til selskapet, opplyser Vestre i en uttalelse sendt via Helse- og omsorgsdepartementet.

Han påpeker at det er opp til hver enkelt bedrift å avgjøre hvilke avtaler de vil inngå i dialog med sine ansatte.

– Det er ikke noe galt i at bedriftene gjør det. Jeg mener at velferdsstaten skal være den viktigste og beste helseforsikringen vi har i Norge. Derfor er min jobb som helseminister å sørge for at våre felles helsetjenester er av høy kvalitet, at ventetidene reduseres og at folk i hele landet kan være trygge på at de får helsetjenestene de har behov for når de trenger det.

Høyresiden jubler

Helsepolitisk talsperson i Venstre, Alfred Bjørlo, synes dette er strålende nyheter.

– Venstre heiser flagget til topps for Vestre!, sier Bjørlo i en pressemelding.

– Endelig har regjeringa Støre fått en helseminister som har et positivt syn på mangfold og samspill offentlig/privat i helsesektoren – i motsetning til forgjenger Kjerkol som mente at private helseforsikringer «undergraver vår felles helsetjeneste», fortsetter han.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier til TV 2 at hun synes det er flott at Vestre som daglig leder var pragmatisk når det kom til bruk av private helsetjenester.

– Vestre bør ha like stor omsorg for vanlige folk som han hadde for egne ansatte da han var i daglig leder i Vestre AS, sier hun.

Frykter amerikanisert helsevesen

Stortingsrepresentant Seher Aydar i Rødt er derimot ikke like fornøyd.

– Min klare oppfordring til Vestre er at han tegner en helseforsikring for alle i Norge. Det offentlige helsevesenet må styrkes sånn at alle er sikre på at de får den hjelpen de trenger, når de trenger det uavhengig av økonomi. Det er nettopp det han kan gjøre som helseminister, sier Aydar.

Hun mener en helseminister fra Arbeiderpartiet må sikre at alle skal ha tilgang til helsetjenester uavhengig av hvor de jobber.

– Vi står ved et veiskille, og spørsmålet er om vi skal ha et helsevesen for alle, eller kjøre i full fart mot et todelt amerikanisert helsevesen, fortsetter hun.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS