BEKYMRET: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre innfører tre strakstiltak for å snu trenden med at flere dør som følge av overdose.

Vestre med nye strakstiltak for å minke antallet overdosedødsfall

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre setter inn tre konkrete strakstiltak for å snu den negative trenden med at stadig flere dør av overdose.

Publisert

– Vi må erkjenne at velferdsstaten for mange av dem har feilet, og ikke stilt opp når de har trengt den som mest, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) til TV 2.

For å få redusert antallet overdosedødsfall kommer Helsedirektoratet til få oppdrag om å iverksette en handlingsplan mot overdoser, både som følge av ulovlige rusmidler og reseptbelagte legemidler, i tillegg til alkoholrelaterte dødsfall.

Det skal også etableres en ny metode for å monitorere rusmiddelbruk, slik at man kan sette inn tiltak tidligere.

Vestre vil også styrke behandlingstilbudet til de pasientene som trenger det mest, og som er mest avhengige. I tillegg vil han gjøre medikamentell behandling av avhengighet mer tilgjengelig. 

I 2023 ble det registrert 363 dødsfall som følge av overdose. Et så høyt tall har ikke vært registrert siden 2001. Samme år ble det også registrert 450 alkoholutløste dødsfall, en økning på 55 dødsfall.

– Det er behov for en rekke andre tiltak også, men det viktigste nå, er at vi kommer i gang. Denne svært negative trenden skal og må vi snu sammen, sier Vestre.

Powered by Labrador CMS