Udokumentert om magnetmadrass

Det er ikke dokumentert at Magnetmadrassen Magneto-Tex virker mot en rekke lidelser, som smerter, isjias og høyt blodtrykk, fastslår Folkehelsas avdeling for miljømedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Folkehelsa tilbakeviser påstandene fra Det norske naturhuset, som markedsfører og selger produktet.
Magnetmadrassen ble lansert som Årets helseprodukt 1998, blant annet gjennom Hjemmet. Ukebladet skrev at 'Laila frisknet til med magnetmadrass'. På sin internettside skriver Det norske naturhuset, som markedsfører og selger produktet, dette om madrassens effekt: “Blodet sirkulerer lettere”. “Musklene blir mykere og fungerer bedre”, “Bedring av reumatiske smerter”. “Søvnen bedres”. Madrassen skal dessuten ha gunstig virkning på prostataplager og hyppig vannlating. Firmaet viser til forskning som beviser magnetterapiens gunstige virkning.
I en brosjyre reklamerer Det norske naturhuset for at magnetmadrassen virker mot en rekke lidelser, blant annet mot smerter, isjias og høyt blodtrykk. - Påstandene er ikke dokumentert, fastslår forsker Gunnar Brunborg på Avdeling for miljømedisin ved Statens institutt for folkehelse.
- I dette tilfellet er det ikke muligheten for skade som bekymrer oss, men det er snarere sannsynligheten for at produktet ikke virker i det hele tatt. Folkehelsa advarer ikke mot å kjøpe magnetmadrassen, men det er lite trolig at man får bede helse for pengene, konkluderer han på vegne av instituttet. Madrassen er forsynt med vekselmagneter. Folkehelsa påpeker at det er uklart hva en slik magnet er. Syke og friske celler skal i følge reklamen reagere forskjellig på magnetfelt. Firmaet påstår videre at jordens magnetisme er stadig synkende, at alt liv er avhengig av magnetisme, og at endret magnetfelt på jorda kan være skyld i økning av alvorlige sykdommer som kreft. Madrassen skal ifølge brosjyren være helt trygg i bruk, og den skal være godkjent av norske myndigheter
Brunborg konstaterer at noen godkjenningsordning ikke eksisterer for slike produkter. Brosjyren viser til over 8000 angivelig seriøse studier av magnetterapi, og noen av de aktuelle forfatterne er navngitt. I medisinske og toksikologiske litteraturdatabaser finner Folkehelsa imidlertid ingen vitenskaplig artikler av disse forfatterne. - I vitenskaplig litteratur finnes imidlertid enkelte studier som kan antyde svake biologiske effekter av magnetiske felt. Disse effektene kan like godt bety ulemper som fordeler. Ett eksempel på en positiv effekt er at sterke, pulsete magnetfelt ser ut til å en gunstig effekt på tilheling av sår. Statiske magnetfelt, som jordmagnetismen, er derimot høyst sannsynlig uten særlig biologisk effekt - selv om en del dyr benytter seg av magnetismen ved navigering, utdyper Gunnar Brunborg.
Se selv: www.naturhuset.no 

Powered by Labrador CMS