To cochlea-implantater for dyrt
Til tross for at mange kan forbedre hørselen med to cochlea-implantater (CI), mener Rådet for prioritering at det blir for dyrt. Derfor får hørselshemmede bare ett apparat.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dette ble besluttet på møtet i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering denne uken. Rådet er sammensatt av både fagfolk og representanter for offentligheten, og konklusjonene sendes videre til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).
Leder av Rådet, Bjørn-Inge Larsen, sier til Dagens Medisin at det er første gang man har en slik prinsipiell sak til behandling.
- Rådet er enig i at man kan ha nytte av to implantater, men kom til at kostnadene - vurdert i forhold til effektene - ikke tilsier at to implantater bør rettighetsfestet nå. Vi anbefaler derfor kun ett apparat, sier Bjørn-Inge Larsen.
En halv million for to
For å sette inn det første implantatet, er prislappen på 300.000 kroner. Setter man to implantater samtidig, blir den samlede kostnaden på cirka en halv million kroner.
- Vi har kommet frem til denne konklusjonen fordi også det norske helsevesenet må eksistere innenfor fastsatte økonomiske rammer, sier Larsen.
Han opplyser videre at Rådet var enstemmig i sin avgjørelse, men at de brukte lang tid på å komme frem til en konklusjon.
Mulighet for to
Døren for å få tillatelse til to implantater, er imidlertid ikke helt lukket: - Eventuell bruk av to implantater kan skje på individuell basis, med utgangspunkt i prioriteringsforskriften. Direktoratet oppfordres, sammen med fagmiljøet og hørselshemmedes organisasjoner, til å identifisere relevante kriterier - og innarbeide dem i nasjonale retningslinjer/nasjonale veiledere, sier Larsen.
Han legger til at rådet erkjenner at nåværende kunnskapsgrunnlag - med hensyn til både nytten av og kostnadene ved to cochlea-implantater - bør styrkes. Det anbefales derfor at det iverksettes ytterligere forskning om temaet, for eksempel gjennom et nordisk samarbeid.
Sosiale forskjeller?
- Medfører ikke dette helsemessige forskjeller på fattig og rik?
- Spørsmålet er rekevant, men jeg tror ikke dette er problemstillingen i dag. Målet for norsk helsevesen er at alle skal føle seg sikker på at de får god behandling. Rådet vurderer at også ett cochlea-implantat er god behandling.
Dokumentert nytteeffekt
Bedre sosial hørsel, bedre retningshørsel, unngåelse av total døvhet dersom ett implantat må repareres og økt livskvalitet. Dette er hovedargumentene til Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) i kampen om retten til bedre hørsel på to ører.
Foreningen mener det er tilstrekkelig dokumentert at tosidig CI gir god effekt. Deres erfaring er at to CI-er har avgjørende betydning for full yrkesdeltagelse for mange.
Rettighetspasienter
Likevel er HLF glad for at Rådet for prioritering slår fast at pasienter med behov for ett CI er rettighetspasienter.
- Vi synes også det er positivt at Rådet erkjenner at nytteverdien av CI nummer to er så stor at de åpner for at flere skal få to CI-er. HLF vil bli trukket inn i en gruppe som skal vurdere kriterier for å få et andre implantat. Samtidig har Rådet vedtatt å satse på ytterligere forskning på kost- og nytteeffekten av CI nummer to. Vi er overbevist om at forskningen vil vise at et implantat nummer to er kostnadseffektivt. Nytteverdien for pasientene er allerede åpenbar, sier fagsjef Vibeke Johnsen i HLF.
Cochlea-implantat (CI)
Mellom 15 og 20 prosent av befolkningen har nedsatt hørsel.
- Cochlea-implantat (CI) kan føre til gjenvinning eller bedre hørsel hos helt døve, eller der høreapparat ikke hjelper. Dette forutsetter at hørselsnerven fungerer.
- I 2005 fikk ca 150 voksne og barn operert inn CI.
- Kunnskapssenteret mener det ikke finnes god nok dokumentasjon for nytteeffekten av to cochlea-implantater hos voksne.
Dagens Medisin 21/07