Tilbud uten terskel

I Bærum kan eldre selv legge seg inn på Trygghetsavdelingen. Tilbudet ble etablert i 1993 og har vært en ubetinget suksess for personer som føler behov for lettere pleie og omsorg i en kort periode.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BÆRUM: Trygghetsavdelingen i Bærum har 13 trygghetsplasser og tilbyr et opphold på inntil 14 dager.
Det er den gamle som selv må henvende seg til avdelingen - verken fastlege, pårørende eller hjemmesykepleie kan gjøre det for dem. Derfor er Trygghetsavdelingen et tilbud som ikke en gang er lavterskel, det er uten terskel.
Løser «her og nå»-situasjoner
- Avdelingen er et tilbud til eldre som bor i eget hjem og klarer seg i hverdagen, men som av ulike grunner opplever «her og nå»-situasjonen som vanskelig. Det dreier seg om alt fra at man bare føler at man er litt pjusk, til at familien reiser på ferie og man ikke har lyst til å være alene hjemme, sier kommunalsjef Elisabeth Vennevold.
Det hender også, ifølge Vennevold, at enkelte som skrives ut fra sykehus og i utgangspunktet er for friske til korttidsplasser på sykehjem, har lagt seg inn på Trygghetsavdelingen for et opphold.
Velkjent - og populært tilbud
Pasientene får kost og losji - pluss pleie og omsorg. Blant de ansatte er sykepleiere, hjelpepleiere og assistenter.
- Vi har i løpet av disse snart 16 årene tatt imot folk helt ned til 40 år, men hovedtyngden er nok på rundt 80 år, opplyser Vennevold.
Avdelingen er mer eller mindre full hele tiden, og tilbudet er godt kjent både blant pensjonister og hjelpeapparat. - Det ligger informasjon på nettsidene til Bærum kommune, men vi har også trykket opp brosjyrer. De finnes på seniorsentrene, apotek, fastlegekontor og sykehus.
Vernet mot kutt
Også Bærum kommune må med jevne mellomrom kutte ned på budsjetter og tilbud. Ifølge Vennevold har imidlertid Trygghetsavdelingen, som har fått «Det nytter-prisen», vært vernet mot kutt - til tross for at det ikke er lovpålagt å ha en Trygghetsavdeling.

- Det har ikke noen gang vært foreslått å legge ned avdelingen. Tilbudet avlaster nok både rehabiliteringsplasser og kommunens kortidsavdelinger, mener hun.
Det er ingen søknadsfrist og henvendelser besvares umiddelbart. Det er ingen klageadgang hvis man får avslag.
Fire akuttplasser
Heller ikke hjemmesykepleien kan kontakte Trygghetsavdelingen for å få lagt inn eldre eller syke. Men hjemmesykepleien disponerer fire akuttplasser ved kommunens sykehjem.
- Dette er plasser som benyttes hvis det oppstår en akutt krise. Dette skjer ofte i forbindelse med en helg, og tilbudet gjelder kun for tre dager. Også denne ordningen fungerer bra, sier Vennevold.

Dagens Medisin 02/09

Powered by Labrador CMS