Svenskene planlegger kampanje for å få tilbake sykepleierne sine

Fallet i den norske kroneverdien har gjort at lønnsforskjellene mellom sykepleiere i Sverige og Norge er blitt mindre. Nå vil svenskene prøve å få enda flere hjem igjen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STADIG FÆRRE SVENSKE I NORGE: I fjor var antallet svenske sykepleiere med autorisasjon i Norge nesten en fjerdedel av antallet som fikk autorisasjon i 2008. Illustrasjon: Colourbox

– Det er først nå det har gått opp for oss at verdien på den norske kronen har sunket, så vi har ikke rukket å gjøre så mye ennå. Men vi planlegger en innsats, blant annet å annonsere etter personale i norske aviser, sier personaldirektør Annica Sörensdotter ved Region Jämtland Härjedalen til svenske Dagens Medicin.

Færre søker autorisasjon
I 2008 og 2009, da antallet svenske sykepleiere ved norske sykehus var på sitt høyeste, ble det gitt autorisasjon til over 2000 svenskutdannede sykepleiere i løpet av ett år. Da var høyere lønn den største gulroten.

De siste årene har antallet svenske sykepleiere i Norge sunket. Dagens Medisin skrev i mai i fjor at 878 svenske sykepleiere fikk autorisasjon i 2014. Det var nesten 400 færre enn året før. Ifølge svenske Dagens Medicin var antallet nede i 522 i fjor.

Rekrutteringsinnsats
Stefan Lindskog, personalchef på Landstinget Dalarna, vurderer også en rekrutteringsinnsats overfor svenske sykepleiere i Norge, nå når konkurransesituasjonen er endret.

– Noen jobber bare ekstra på den andre siden av grensen. Det viktigste for oss er å finne ut hvordan vi når dem som jobber permanent i Norge og som nå kanskje begynner å tenke på å flytte hjem igjen, uttaler Lindskog.
Men ikke alle har like stor tro på annonsekampanje.

– Reklame? Nei, det fungerer ikke, mener sykehussjef Karin Lundin i Torsby.

Powered by Labrador CMS