Svært få får langvarig behandling

Osteoporoselegemiddelet zoledronsyre virker i et helt år etter en enkelt intravenøs infusjon og bivirkningene er få. Allikevel må mange eldre pasienter nøye seg med billigere legemidler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


– Behandlingen er ikke svært dyr – den koster noen tusen kroner for hver injeksjon. Problemet er at vi ikke får refundert denne utgiften, slik at behandling med zoledronsyre (Aclasta) blir et rent tapsprosjekt, forteller overlege og osteoporosespesialist Glenn Haugeberg ved Sørlandet sykehus.
Dokumentert effekt
Han forteller at medikamentet består av en tradisjonell bisfosfonatkomponent, som har vært en kjent del av osteoporosebehandlingen i mange år. Akkurat dette medikamentet kan derimot settes intravenøst med en virketid på ett år, og sørger derfor å eliminere alle problemer med compliance hos eldre pasienter.
– Denne gruppen medikamenter har dokumentert god effekt mot nedbryting av benvevet, men må tas regelmessig og på riktig måte. Nettopp derfor vil administrasjon ved en årlig injeksjon være en stor fordel for pasientene – en fordel som vil komme svært få pasienter til gode, forteller Haugeberg.
Strenge krav
Frem til 2007 hadde zoledronsyre godkjent indikasjon på diagnosen Pagets sykdom. Nå er indikasjonen utvidet til osteoporose, men på grunn av økonomiske retningslinjer vil legemiddelet allikevel neppe bli brukt i et stort volum
Årsaken er at legemiddelet kun skal forskrives dersom det er grunn til å tro at gastrointestinale lidelser gjør de rimeligere generiske tablettmedisinene uegnet. Selv om legen har god grunn til å tro at pasienten vil glemme medisinene eller ikke forstå riktig bruk, er det ikke anledning til å forskrive den intravenøse behandlingen.
Ingen vil hjelpe
– Ulempen med de ukentlige tablettene er at de må tas regelmessig og på riktig måte, og hvordan kan vi vite om pasientene husker det, spør Haugeberg.
Han mener at regelverket og organiseringen av helsevesenet gjør at denne pasientgruppen faller mellom to stoler. Allmennlegene har ikke lyst til å gå inn på den relativt kompliserte administrasjonen av medikamentet, og sykehusene ønsker ikke å få den ulønnsomme pasienten på sitt bord. Haugeberg mener derfor at det burde etableres en egen osteoporoseklinikk – dersom det hadde vært mulig å behandle disse pasientene med lønnsomhet.
Kvier oss
– Vi i sykehusene kvier oss selvsagt for å gjennomføre denne behandlingen ettersom vi taper flere tusen kroner for hver pasient. Derfor forsøker vi å skjerme oss fra disse oppgavene.
– Mange pasienter, og spesielt eldre kvinner får ikke den oppfølgingen de fortjener. Det er rett og slett en «jækla jobb» å være kronisk syk, og det er grunn til å spørre om vi ville ha behandlet pasientene på samme måte dersom det hadde vært snakk om hjertesykdommer eller kreft, sier Haugeberg.
Glemmer tablettene
Han får støtte fra professor og seksjonsoverlege Jan A. Falch ved Aker universitetssykehus. Falch var leder av utvalget som i 2005 utarbeidet de nasjonale retningslinjene for osteoporosebehandling, og han har lang erfaring med behandling av denne pasientgruppen.
– Dersom vi ser bort ifra helseøkonomi, er det ingen tvil om at mange pasienter burde få denne behandlingen. Fra blant annet danske undersøkelser vet vi at compliance ved denne typen medikamenter kan være helt nede i 50 prosent når man bruker tabletter, et problem som langt på vei kan elimineres ved en årlig infusjon, sier Falch.
Kompetansesenter
Falch er enig i at denne pasientgruppen på mange måter får for lite oppmerksomhet, men uttrykker samtidig forståelse for de helseøkonomiske sidene av behandlingen.
– Det er jo tross alt begrunnede årsaker til at billigere legemidler skal foretrekkes. Når det er sagt, sier jeg meg enig i påstanden om at denne pasientgruppen, og spesielt eldre kvinner, ofte blir neglisjert i helsevesenet.
– I 2005 kom vi med en rekke forslag til nødvendige tiltak for denne pasientgruppen – blant annet et nasjonalt kompetansesenter. Forslagene ble mottatt og utredet, men det er dessverre lang vei fra utredning til handling, sier Falch.

Oppgitte interessekonflikter:

Glenn Haugeberg har mottatt reisestøtte fra flere aktører innen produksjon av osteoporoselegemidler, inkludert Novartis. Haugeberg og Jan. A. Falch har begge mottatt foredragshonorar fra flere aktører innen produksjon av osteoporoselegemidler, inkludert Novartis. (red) 

Tema: Muskler og skjelett, Dagens Medisin, dobbeltnummer 16/08, 17/08

Powered by Labrador CMS